Israëlische kolonisten voeren aanvallen op moskeeën op

Nieuws

Israëlische kolonisten voeren aanvallen op moskeeën op

Mel Frykberg

10 mei 2010

De laatste maanden zijn moskeeën op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever meermaals het doelwit geweest van aanvallen door Israëlische kolonisten.

“Er ontstaat een enorme woede, maar ook een gevoel van kwetsbaarheid en angst wanneer een heiligdom het voorwerp wordt van willekeurig geweld”, zegt Issa Hussein. “We leven al decennia onder brutale militaire bezetting met regelmatig aanvallen door Israëlische kolonisten, maar gebedshuizen werden daarbij normaal gezien gespaard.”
Hussein is woordvoerder van Lubban Ash Sharqiya, een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever, vlakbij Nablus. Enkele weken geleden veranderde het leven voor de drieduizend inwoners dramatisch.
Israëlische kolonisten van een van de drie illegale nederzettingen in de buurt staken de plaatselijke moskee in brand. De schok was groot in het dorp. “De mensen kunnen even hun economische miserie, de politieke onderdrukking en hun persoonlijke problemen vergeten wanneer ze zich in de moskee terugtrekken om te bidden”, zegt Hussein.

Schoenen

Israël zei aanvankelijk dat kortsluiting de oorzaak was geweest maar experts van de Israëlische brandweer sloten die mogelijkheid uit en hadden het over mogelijke brandstichting. Sommige dorpelingen hadden de nacht van de aanval auto’s gehoord en kolonisten de moskee zien binnengaan, zegt Hussein.
Gordijnen waren van de ramen getrokken om het vuur te versnellen. De korans waren naast het toilet geplaatst. Op en naast de korans waren schoenen geplaatst in de vorm van een davidster, het belangrijkste joodse symbool. Schoenen worden als onrein beschouwd in de moslimcultuur. Een van de ergste beledigingen voor een moslim is hem je schoenzolen te tonen of ergens overheen te lopen met de schoenen aan.

Reeks aanvallen

De brandaanslag in Lubban Ash Sharqiya is de meeste recente in een reeks van aanvallen door kolonisten op Palestijnen en hun eigendommen, moskeeën inbegrepen. Er gaat geen weekend voorbij zonder zo’n aanval. Olijfbomen worden geveld, velden worden in brand gestoken, auto’s worden met stenen bekogeld of in brand gestoken.
In december werd een moskee in het vlakbij gelegen dorp Yasuf in brand gestoken. In april werden de davidster en racistische, anti-Arabische slogans geschilderd op een moskee in Huwarra. Daarbij ging ook verscheidene auto’s in vlammen op.
Kolonisten die in de buurt van Palestijnse dorpen reden, werden op hun beurt door Palestijnen bekogeld met stenen en molotovcocktails. Daarbij raakten voertuigen beschadigd en vielen in sommige gevallen ook gewonden.

Doelbewuste politiek

Onderzoekers van het Israëlische leger denken dat de aanvallen op moskeeën deel uitmaken van een doelbewuste politiek van de kolonisten. Ze vonden gegevens dat er nog meer aanvallen kunnen komen.
De Israëlische kolonisten hebben ermee gedreigd dat ze bij elke ontmanteling van een nederzetting of bij elke arrestatie van een kolonist, vergeldingsmaatregelen zouden uitvoeren tegen Palestijnen. Enkele kolonisten werden al opgepakt. De arrestaties werden gevolgd door nog meer aanvallen op Palestijnen.