Italianen herbouwen dorp met stro en hout

Nieuws

Italianen herbouwen dorp met stro en hout

Stefania Milan

01 juni 2010

In het dorpje Pescomaggiore, dat vorig jaar bij de aardbeving volledig verwoest werd, wordt gebouwd aan een duurzame toekomst. Op een stuk land, vlakbij de ruïnes van het voormalige dorp, werkt de lokale bevolking samen met vrijwilligers aan een ecodorp.

Het project draagt de naam EVA, een Italiaans acroniem voor “doe-het-zelf ecologisch dorp”.
Een bejaard echtpaar woont sinds maart in het eerst gebouwde huis. Eind juni moet de bouw van nog eens drie van de in totaal zeven huizen afgerond zijn. De woningen hebben een eenvoudig houten raamwerk en een dakbedekking van stro. Daarnaast zijn de woningen echter ook uitgerust met zonnepanelen en een systeem om regenwater op te vangen.

Ecodorp

“We wilden een duurzaam Pescomaggiore bouwen,” zegt Antonio Cacio van MISA, de organisatie die de samenwerking tussen de vrijwilligers en de lokale bevolking coördineert.
Cacio is kritisch op het wederopbouwtraject van de regering-Berlusconi. “De overheid heeft de getroffen dorpen en steden letterlijk geëvacueerd. Er worden nieuwe steden in geïsoleerde gebieden gebouwd, op agrarische grond. Er is geen langetermijnplanning en de lokale bevolking wordt niets gevraagd.” Volgens Cacio heeft de regering niet goed naar alternatieven gekeken. “De bouwkosten van onze huizen van hout en stro bedragen een kwart van de kosten van de appartementen die de regering neer wil zetten.” 
Het concept voor het EVA-dorp werd ontwikkeld door de Beyond Architecture Group, een groep jonge architecten gespecialiseerd in ecologisch bouwen. Een van hen, Paolo Robazza, woonde samen met een aantal andere architecten acht maanden in Pescomaggiore. De groep wilde delen in de ervaringen van de mensen die door de aardbeving zijn getroffen, om zo mee te kunnen denken over een planning en een oplossing waar de lokale bevolking mee gediend zou zijn.

Duurzaam

Volgens Robazza heeft het gebruik van stro veel voordelen. “Stro is duurzaam, want het is lokaal beschikbaar en het heeft een zeer goede isolerende werking. Daarnaast kan met stro zeer snel gebouwd worden, wat een voordeel is in een noodsituatie. Tot slot is bouwen met stro een techniek die doe-het-zelvers kunnen leren, zodat ook mensen met weinig expertise mee kunnen werken.”
Naast de bouw van de huizen zet MISA zich in om werkgelegenheid te creëren en het dagelijks leven van het dorp nieuw leven in te blazen. Sinds juli 2009 hebben meer dan 150 vrijwilligers uit allerlei verschillende landen meegeholpen aan de bouw van het ecodorp. Het project heeft geen overheidssteun ontvangen en wordt volledig gefinancierd door donaties.
Mocht Pescomaggiore ooit weer opgebouwd worden, dan kan het ecodorp gebruikt worden voor sociale en culturele activiteiten.