Oceanen zijn er bar slecht aan toe

De opwarming van de oceanen is ‘de grootste verborgen uitdaging van deze generatie’. Dat is de alarmerende boodschap van een grootschalige studie door de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN).

  • Tiago Fioreze (CC BY-SA 3.0) De cijfers zijn schokkend: meer dan 93 procent van de wereldwijde klimaatopwarming sinds de jaren zeventig is opgeslagen in de oceanen. Tiago Fioreze (CC BY-SA 3.0)

In het rapport brengen tachtig wetenschappers uit twaalf landen de complexe veranderingen in kaart die gaande zijn in de oceanen. Die veranderingen hebben nu al impact en zijn vastgelegd voor vele tientallen jaren, ook als er meteen zou worden ingegrepen. Het gaat niet langer enkel nog om de impact op de koralen, maar een hele waaier van gevolgen voor alle onderdelen van het ecosysteem en de hele wereld, stelt de studie.

‘De opwarming van de oceanen zou weleens de grootste verborgen uitdaging van deze generatie kunnen zijn’, schrijven de auteurs. De cijfers zijn schokkend: meer dan 93 procent van de wereldwijde klimaatopwarming sinds de jaren zeventig is opgeslagen in de oceanen. Mocht diezelfde opwarming door de atmosfeer alleen zijn opgevangen, zou de planeet 36 graden warmer zijn.

Tot 5 keer sneller

De auteurs beschrijven de impact op hele ecosystemen, gaande van de tropische tot de polaire regio’s en van de kust tot de diepzee. Hele groepen soorten zoals plankton, kwallen, vissen, schildpadden en zeevogels worden tot 10 breedtegraden naar het noorden geduwd, met alle gevolgen voor hun broedplaatsen of de jaarlijkse voedingspatronen tussen bijvoorbeeld plankton en vissen of zeezoogdieren.

‘We weten inmiddels dat de veranderingen in de oceanen tussen 1,5 en 5 keer sneller gaan dan die op het land’, schrijven de wetenschappers. ‘Dergelijke veranderingen zijn mogelijk onomkeerbaar, met grote impact op de ecosystemen. Wat daarvan het uiteindelijke resultaat zal zijn, is minder duidelijk. Het is een experiment waarbij we niet zozeer waarnemer zijn, maar onszelf zonder het te weten in de proefbuis hebben gestopt.’

De wereld heeft die impact op de oceanen grotendeels genegeerd, zegt de IUCN. Maar die oceanen spelen een cruciale rol in het klimaatsysteem van de aarde, en moeten dan ook centraal staan in de klimaatdiscussie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.