Ivoorkust: kersverse president Ouattara te gast op G8

Nieuws

Ivoorkust: kersverse president Ouattara te gast op G8

Annelies Van Erp

27 mei 2011

Een van de opvallende gasten van de G8 in Deauville is Alassane Ouattara, “omwille van zijn democratisch bewind”, zo heet het. Eerder deze week echter kwam Amnesty International met een rapport waaruit blijkt dat zowel de aanhangers van ex-president Laurent Gbagbo als van huidig president Alassane Ouattara zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsgeweld en aan schendingen van de mensenrechten.

Na de verkiezingen in november 2010 en het bloedige conflict dat daar opvolgde, legde Ouattara vorige week de eed af als nieuwe president van Ivoorkust. De plechtigheid werd gezien als het officiële eindpunt van een gewelddadige periode. Maar Amnesty International benadrukt dat aanhangers van Gbagbo nog steeds slachtoffers zijn van mensenrechtenschendingen. President Ouattara veroordeelt dit op geen enkele manier en zijn veiligheidstroepen vatten dit op als een teken om er mee door te gaan.

Passieve houding Verenigde Naties

Vandaag is kersvers president Ouattara te gast op de G8-top in het Franse dorpje Deauville. Zijn uitnodiging kwam er nadat zijn land ‘voorbeeldig het democratische pad bewandelt’,  luidde de officiële verklaring. Ondertussen wordt internationaal vergeten dat op sommige plaatsen in Ivoorkust nog steeds strafbare feiten worden gepleegd. Amnesty International raadt de president aan om publiek bekend te maken dat al het geweld onmiddellijk moet stoppen.

Het rapport heeft ook kritiek op de passieve houding die de Verenigde Naties zou hebben aangenomen. ‘Slachtoffers vertelden dat ze herhaaldelijk om hulp vroegen, maar die niet altijd ontvingen. De vredesmissie in Ivoorkust (UNOCI) had een mandaat om de civiele bevolking te beschermen en in sommige gevallen zijn ze daar duidelijk in gefaald’, zegt Gaëtan Mooto van Amnesty International. ‘Wij wachten de uitkomst van ons eigen rapport af, alvorens conclusies te trekken’, reageerde Hamadoun Touré woordvoeder van de Verenigde Naties op de aantijgingen.

Levend verbrand

Amnesty International verbleef twee maanden in Ivoorkust en verzamelde meer dan honderd ooggetuigenverslagen. ‘De militairen sloegen een jonge man met allerlei voorwerpen. Hij werd ervan beschuldigd een rebel te zijn. De militairen bonden banden rond zijn nek en hij leefde nog toen ze deze in brand staken’, reconstrueert een ooggetuige. De militairen waren in dit geval Gbagbo-aanhangers, maar uit het rapport blijkt dat ook de andere partij dergelijke gruwelijke daden uitvoerde.
 
De meeste slachtoffers hadden een islamitische naam of droegen islamitische kleren. Burgers werden dus gedood vanwege andere politieke ideeën, een andere godsdienst of omwille van etnische verschillen. ‘Veel Ivorianen zijn door de gebeurtenissen getraumatiseerd, het komt er nu op aan om het vertrouwen in het land snel te herstellen’, schrijft Amnesty International.