Ivoriaanse boeren krijgen landbouwpakketten voor regenseizoen

Nieuws

Ivoriaanse boeren krijgen landbouwpakketten voor regenseizoen

Hasna Ankal

19 april 2011

Hulporganisaties delen landbouwpakketten uit aan boeren in Ivoorkust en Liberia waar zich vele vluchtelingen bevinden, om zaad- en messtoftekorten te compenseren. De tekorten zijn het gevolg van het recente politieke conflict.

Terwijl de eerste voorzichtige vredesgesprekken plaatsvinden in Ivoorkust, is de eerste regen gevallen in het westen en het noorden van het land. Maar doordat er in de voorbije maanden zaad- en meststoftekorten zijn ontstaan, is het tijdens dit regenseizoen lastig voor Ivoriaanse boeren om voldoende rijst- en maïs te planten. De tekorten zijn een gevolg van het politiek geweld, brandstoftekorten en wegblokkeringen.

Hulporganisaties, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), delen zaadjes, gereedschap en meststofpakketten uit aan 12 000 gezinnen van boeren in Ivoorkust en Liberia. In Liberia bevinden zich 150 000 Ivoriaanse vluchtelingen. Door de noodpakketten te verdelen onder zowel de ontvangende als de gastgezinnen in Liberia, hopen de hulporganisaties eventuele spanningen en vijandigheden te vermijden.

‘Geen voedsel bewaard’

Luc Genot, noodcoördinator van de FAO in Ivoorkust zegt in een verklaring van zijn organisatie dat gezinnen geen voedsel bewaard hebben om het huidige zwakke seizoen tot aan de volgende oogst door te komen. ‘Als we deze mensen nu niet helpen planten, worden ze voor vele maanden afhankelijk van voedselhulp’, aldus Genot.

Het huidige tekort aan rijst- en maïszaad volgt op grote verliezen van de oogst in januari, de maand waarin het geweld escaleerde. Toen hadden families ofwel geen tijd om te oogsten, of ze verkochten hun gewassen aan zeer lage prijzen om wat geld te hebben voor tijdens hun vluchtreis.

Bovenop de interventie met landbouwpakketten, meldt de FAO dat het 4,5 miljoen dollar heeft gevraagd aan de internationale gemeenschap. Dat zou deel uitmaken van een vraag van de Verenigde Naties om te investeren in de landbouw in Ivoorkust. Daarnaast vroeg de FAO ook om 6 miljoen dollar voor Liberia.

Het geweld in Ivoorkust begon na de verkiezingen in november waarbij toenmalig president Gbagbo de overwinning van kandidaat Ouattara niet aanvaardde. Boeren in de cacaoindustrie voelden eerder de gevolgen van het geweld toen een ban op de cacao uit Ivoorkust in februari de export enorm deed dalen. Het verbod op cacao uit Ivoorkust moest de druk op Gbagbo opvoeren. Voor dit recente conflict in Ivoorkust, had het land al tien jaren van politieke moeilijkheden achter de rug met negatieve gevolgen voor de bevolking en voor de voedselveiligheid.