Jaar van de Tijger wordt cruciaal voor hun overleven

Nieuws

Jaar van de Tijger wordt cruciaal voor hun overleven

Matthew Berger

11 februari 2010

Zondag start het Chinese jaar van de Tijger, een jaar dat meteen cruciaal kan blijken voor de bescherming van de Aziatische diersoort, zeggen milieugroeperingen.

Het Wereldnatuurfonds (WWF) schat dat er nog ongeveer 3.200 tijgers overleven in het wild. In het vorige Jaar van de Tijger, in 1998, werd de populatie wilde tijgers nog geschat op vijf- tot zevenduizend dieren. “Nu veel Aziatische landen zich klaarmaken om het Jaar van de Tijger te vieren, zijn veel milieuorganisaties minder vreugdevol”, zegt Sybille Klenzendorf, van het WWF.
“2010 wordt misschien wel de laatste kans voor de tijger” zegt ook Mike Baltzer, directeur van het Global Tiger Initiative (GTI), een coalitie van regeringen, agentschappen en organisaties. “Maar er is kan nog heel wat gebeuren en er is reden om optimistisch te zijn”. Baltzer hoopt dat het volgende jaar van de tijger, over twaalf jaar, een echte viering zal zijn zonder de angst die nu heerst rond het lot van de diersoort. Tijgers zijn een erg adaptieve en veerkrachtige diersoort, dus er is nog hoop, klinkt het bij het WWF. “Als we oplossen wat er verkeerd gaat, kan de tijger zich herstellen. Er is veel werk aan de winkel, maar met de redding van de tijgers kunnen we nog veel meer redden.”

Internationale campagne

Er zijn alvast een hoop initiatieven gepland om de tijger dit jaar een duwtje in de rug te geven. Eind vorige maand kwamen de ministers van dertien landen met een tijgerpopulatie bijeen om de diersoort te redden. Ze spraken af om de tijgerpopulatie tegen 2022 te laten verdubbelen, ondermeer door nieuwe wegen in tijgerhabitat te verbieden en maatregelen te nemen tegen stroperij.
In oktober vorig jaar werd al een eerste seminar georganiseerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Die moest een top in september voorbereiden, waar de Russische president Vladimir Poetin en de voorzitter van de Wereldbank, Robert Zoellick, de nodige fondsen willen vrijmaken voor de nieuwe maatregelen.
Keshav Varma, programmadirecteur van het GTI, legt de interesse van de Wereldbank in de tijger uit: “Als een tijgerpopulatie gezond is, is het woud gezond. Als je de tijger redt, dan red je dus meteen ook andere soorten.”

Illegale handel

Begin vorige eeuw waren er naar schatting nog honderdduizend tijgers, maar sindsdien hebben verschillende factoren de soort zwaar getroffen. Zo is 90 procent van de tijgerhabitat verloren gegaan en is de illegale handel in tijgerproducten, onder meer voor Chinese geneesmiddelen, sterk gebleven. Tijgerbotten worden gebruikt in wijn voor de nieuwe Chinese rijken.
De illegale handel in beschermde soorten is de derde belangrijkste illegale handel ter wereld, na wapens en drugs. Interpol schat dat er jaarlijks voor tussen 10 en 20 miljard dollar verhandeld wordt.
Volgens Lixin Huang, voorzitter van het American College of Traditional Chinese Medicine, heeft haar organisatie al heel wat gedaan sinds het vorige jaar van de tijger om ervoor te zorgen dat Chinese geneeskunde geen tijgerbotten meer nodig heeft. “Er zijn genoeg alternatieven voorhanden in de ziekenhuizen”, zegt ze. “En er is geen vraag meer van traditionele Chinese artsen.”
De handel in tijgerproducten is al sinds 1993 verboden in China, maar het aantal tijgers in het land, dat momenteel op vijftig geschat wordt, blijft achteruit gaan. De handel in tijgerproducten blijft bloeien door tijgerkwekerijen, onder meer in China, Laos, Thailand en Vietnam. In China alleen al leven naar schatting vijfduizend tijgers in gevangenschap, bijna het dubbele van de wilde populatie. De kwekerijen zorgen voor een blijvende aanvoer van tijgerproducten en dreigen zo de vraag aan te zwengelen.