Jachtluipaard doet het minder goed dan gedacht

Mycatkins (CC BY-ND 2.0)

 

Er blijven in Zuidelijk Afrika veel minder jachtluipaarden over dan tot nog toe werd aangenomen. Wetenschappers ijveren voor een beschermde status voor het dier.

Met steun van de National Geographic Society bracht een team van zeventien wetenschappers de overblijvende jachtluipaarden in kaart in Zuidelijk Afrika. Daaruit blijkt dat er nog maar 3.577 dieren werden gezien in het leefgebied van zo’n 789.700 vierkante kilometer, dat zich uitstrekt over Namibië, Botswana, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Dat is bijna een vijfde minder dan waar de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) van uit gaat. Bovendien leeft de meerderheid (55 procent) van de dieren in amper twee habitats.

Onderzoekers merkten nog maar 3577 cheetah’s op in een gebied van 789.700 km2

Voor de telling maakten de wetenschappers gebruik van gps-data en wetenschappelijke observaties, maar ook van observaties door het grote publiek. ‘Voor een fotogenieke soort zoals de cheetah is het gebruik van toeristische foto’s en video’s een innovatieve en goedkope manier, met name in natuurparken die druk gezocht worden’, zegt Florian Weise, bioloog aan de Duke University en hoofdauteur van de studie.

Boeren

De studie vraagt ook om aandacht voor de status van jachtluipaarden op privégronden, omdat amper 18,4 procent van het leefgebied van de dieren in beschermde gebieden ligt. Vooral in Namibië leven veel dieren in regio’s waar ook vee gehouden wordt.

Uit interviews met boeren die hun land delen met jachtluipaarden blijkt dat bijna de helft (49,7 procent) dit als een bron van conflicten ziet, en dat meer dan een kwart de dieren actief bestrijdt met bijvoorbeeld vallen.

‘Samenwerken met boeren is essentieel om de toekomst van de cheetah zeker te stellen’, zegt Weise. ‘Zij dragen de grootste kosten voor het samenleven.’

De auteurs scharen zich achter de recente oproep van de Zoological Society of London aan de IUCN om de status van het jachtluipaard te veranderen van ‘kwetsbaar’ naar ‘bedreigd’. Dat zou meer bewustzijn creëren voor de precaire staat van de populatie en fondsen vrijmaken voor onderzoek en bescherming.

Michael Gwyther-Jones (CC BY 2.0)

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.