Jamaica bouwt massale voedselimport af

Nieuws

Jamaica bouwt massale voedselimport af

Jamaica bouwt massale voedselimport af
Jamaica bouwt massale voedselimport af

Zadie Neufville

26 april 2011

Jamaica gebruikt moestuinen om de voedselzekerheid te verbeteren. Volgens de minister van Landbouw kan het initiatief de import bijna halveren. Het Caraïbische eiland laat nog meer dan 60 procent van zijn voedsel uit het buitenland aanrukken.

Norman Hamilton is een van de tuinders die op de been werden gebracht om moestuinen te bewerken. In dertig maanden tijd maakte hij van zijn hobby zijn belangrijkste bron van inkomsten en eten. Op een lapje grond omringd door fruitbomen plant de jonge boer verscheidene groenten en knollen. Hamilton houdt er ook geiten en kippen. Daarmee kan hij zijn gezin onderhouden. Het overschot verkoopt hij op straat.

De 29-jarige technicus en fotograaf van opleiding begon zijn achtertuin te bewerken door een combinatie van hoge groenteprijzen, werkloosheid en materiaal dat gratis ter beschikking wordt gesteld. Het programma van de Rural Agricultural Development Authority (RADA) zag het licht toen exporterende landen hun hoeveelheden terugschroefden en stijgende voedingsprijzen tot rellen leidden in zo’n dertig landen wereldwijd.

Eet Jamaicaans

Het begon in 2008 met de verdeling van honderden pakketten met meststof, zaaigoed en informatiefolders. Vandaag kunnen kleine boeren een beroep doen op een waaier aan programma’s en middelen. Volgens de Jamaicaanse minister van Landbouw, Christopher Tufton, is hierdoor de totale factuur voor voedselimport gedaald van 550 miljoen euro in 2008 tot 450 miljoen vorig jaar.

Hij wil nog beter doen. “Overal waar we de voedselimport kunnen verkleinen, biedt dit een ongelooflijke return op het vlak van werkgelegenheid, buitenlandse valuta en voedselzekerheid”, aldus Tufton die in maart een nationale Eet Jamaicaans-campagne aftrapte, met geld van de EU en steun van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN.