Januari 2009: Staakt-het-vuren in Gaza
14 december 2009
In Gaza trekken Israëlische militairen zich terug na een 22 dagen durende oorlog in de Gazastrook. In Oost-Congo start een 'vredesoffensief' tegen de FDLR-rebellen.
Nieuwsterugblik
15 januari: Straatprotesten in Letland en Bulgarije
In Riga en Sofia zijn honderden mensen slaags geraakt met de politie. In beide hoofdsteden kwamen burgers op straat om hun onvrede met de economische terugval en de ontoereikende, kwakkelende politieke aanpak ervan.
18 januari: Staakt-het-vuren in Gaza
Hamasmilitanten hebben een staakt-het-vuren afgekondigd en geven de Israëlische militairen een week de tijd om zich terug te trekken uit Gaza en de grenzen open te stellen. De aankondiging komt er enkele uren nadat Israël een eenzijdig staakt-het-vuren afkondigde. Na 22 dagen oorlog in de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persagentschap Ma’an meer dan 1.200 Palestijnen gedood en meer dan 5.000 gewonden gevallen. In de aanval kwamen tien Israëlische soldaten om het leven en drie burgers.
20 januari: Obama president
Dinsdag 20 januari 2009 draagt de Amerikaanse president George W. Bush de macht over aan Barack Obama, die in Washington ingehuldigd zal worden als 44e president van de Verenigde Staten. Wellicht nooit eerder in de geschiedenis was de hoop van zoveel mensen op één man gericht als nu met Barack Obama.
21 januari: ‘Vredesoffensief’ in Oost-Congo
Rwandese troepen hebben de grens met Congo overgestoken ter hoogte van Goma, in Noord-Kivu. De troepenbeweging – VN-waarnemers spreken van 1500 à 2000 Rwandese soldaten – vormt een onderdeel van een overeenkomst tussen Congo en Rwanda, afgesloten in december, om gezamenlijk de strijd aan te gaan met de rebellen van de Forces Démocratique de Libération du Rwanda (FDLR).
25 januari: Bolivia krijgt nieuwe grondwet
Zo’n vier miljoen Bolivianen hebben in een referendum de nieuwe Boliviaanse grondwet met 60 procent van de stemmen goedgekeurd. De nieuwe grondwet moet economische gelijkheid en sociale rechtvaardigheid brengen in Bolivia, het armste land in Latijns-Amerika, waar de inheemse bevolking lang gemarginaliseerd is.
31 januari: Tsvangirai in regering
Oppositieleider Morgan Tsvangirai van het MDC (Movement for Democratic Change) kondigt aan dat hij in februari zal toetreden tot een eenheidsregering in Zimbabwe op voorwaarde dat president Mugabe enkele eisen inwilligt. Zo moeten alle oppositieleden vrijgelaten worden en moet de post van eerste minister vastgelegd worden.
Cultuur: Eerste kunstexpo ooit op Zuidpool is Belgisch
Op 23 januari vertrok de Antwerpse fotograaf Wim Tellier voor zijn project ‘Protect 7-7’ naar Antarctica. Tellier zette er een kunstinstallatie van 30.000 vierkante meter neer. De installatie bestaat uit foto’s van 20 op 40 meter, gemaakt van oudere mensen, die geplaatst worden op 4.500 portretjes van kinderen.
Citaat
‘De Verenigde Naties betekenen niets meer. Het is de wet van de sterkste die telt en we weten ondertussen waar de wet van de sterkste toe kan leiden.’
Youssou N’Dour in MO*61