Japan verdedigt opnieuw wetenschappelijke waarde walvisjacht

Japan heeft plannen om 333 dwergvinvissen te doden. Ze beweren dat de actie grote wetenschappelijke waarde heeft.

  • Australian Customs and Border Protection Service (CC by-sa 3.0) De Japanse walvisvaarder Nisshin Maru haalt een volwassen walvis en een jong kalf binnen dat ze net gevangen hebben Australian Customs and Border Protection Service (CC by-sa 3.0)

Met het controversiële en dodelijke onderzoek wil Japan uitzoeken hoeveel walvissen er duurzaam kunnen worden gevist, dat wil zeggen zonder dat het mariene ecosysteem van de Antarctische Oceaan daardoor verstoord geraakt.

‘We kijken niet enkel naar de walvissen, ook naar het krill en de hele oceanische situatie na de vangst’, zei Joji Morishita, woordvoerder van de International Whaling Commission (IWC) vandaag op een persconferentie in Tokio.

Internationaal Gerechtshof

De Japanse walvisvloot is vorige week voor de eerste keer terug uitgevaren nadat de natie het walvisonderzoek in maart 2014 heeft moeten stopzetten van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Volgens het hof had het Japanse Jarpa II-programma, dat 850 dwergvinvissen, 50 vinvissen en 50 bultruggen wilde vangen, niet enkel wetenschappelijke doeleinden, zoals bepaald in het Internationaal Verdrag voor de regeling van de walvisvangst.

Deze conventie bepaalt dat landen onder bepaalde voorwaarden walvissen mogen doden voor wetenschappelijk onderzoek.

Slechts 333 dieren

Volgens de nieuwste plannen, die van november 2014 dateren, werd het aantal te vangen dwergvinvissen tot een derde herleid, tot 333 stuks.

Volgens Morishita werd daarmee rekening gehouden met de criteria die het ICJ oplegt en met de tekst van het eerdere verbod die stelt dat bepaalde “steekproeven niet onredelijk zijn in relatie tot de onderzoeksdoelen”.

Een wetenschappelijk comité van het ICW onderzocht de nieuwe plannen en bereikte geen consensus over het totale programma. In een bijlage van hun verslag dat dateert van juni, zat ook een verklaring die ondertekend werd door 44 wetenschappers uit 18 landen en stelt dat ze ‘de noodzaak van het dodelijke onderzoek voor de wetenschap niet aangetoond vinden.’

Volgens de woordvoerder van het IWC doet Japan niets verkeerd door zijn vloot toch opnieuw uit te sturen op de jaarlijkse walvisjacht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.