Human Rights Watch: 'Dit is een dodelijke veronachtzaming van de Houthi's en Saoedische autoriteiten'

Jemen: Houthi’s verjagen en doden Ethiopische migranten

European Union/ECHO/H.Veit (CC BY-SA 2.0)

In de wijk Basaten in Aden leven ook vluchtelingen uit de Hoorn van Afrika (deze foto dateert van 2012)

Houthi-rebellen hebben in april van dit jaar duizenden Ethiopische migranten uit Noord-Jemen verdreven, naar eigen zeggen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Ook werden tientallen mensen gedood, zegt Human Rights Watch.

De migranten werden vanuit een onofficiële nederzetting in al-Ghar in pick-up trucks gedwongen en naar de grens met Saoedi-Arabië gebracht, waar ze werden beschoten door Saoedische grenswachten. Daarbij vielen nog eens tientallen doden. Honderden anderen ontsnapten naar een bergachtig grensgebied.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Ethiopische migranten vertelden HRW dat ze dagen zonder voedsel en water zaten, voordat Saoedi-Arabië de grens opende voor enkele honderden mensen. Die werden vervolgens vastgezet in onhygiënisch en ongeschikte faciliteiten, zonder mogelijkheid hun detentie of eventuele uitzetting naar Ethiopië juridisch aan te vechten.

Migratieroute via Jemen

HRW zegt op basis van een ongepubliceerde studie uit 2019 dat 90 procent van de migranten die door Jemen reizen, uit Ethiopië komen. Deze mensen migreren om diverse redenen, variërend van economische problemen tot droogte en mensenrechtenschendingen. Doorgaans reizen ze per boot via de Rode Zee en Jemen naar Saoedi-Arabië. 

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schat dat er in 2019 ongeveer 140.000 migranten in Jemen aankwamen. In datzelfde jaar documenteerde HRW een netwerk van smokkelaars, mensenhandelaren en autoriteiten in Jemen die Ethiopische migranten ontvoeren, detineren, mishandelen en afpersen.

Tienduizenden uitzettingen

Migranten die illegaal Saoedi-Arabië binnenkomen, doen dat meestal via het bergachtige grensgebied dat het gouvernement Saada in Jemen scheidt van de provincie Jizan in Saoedi-Arabië. Tussen mei 2017 en maart 2019 werden 260.000 Ethiopiërs, gemiddeld 10.000 per maand, vanuit Saoedi-Arabië uitgezet naar Ethiopië, blijkt uit cijfers van de IOM.

Human Rights Watch spreekt van ‘dodelijke veronachtzaming’ van de Houthi-troepen en Saoedische autoriteiten, met betrekking tot de situatie in april. ‘VN-instanties moeten zich deze directe bedreigingen voor Ethiopische migranten aantrekken en druk uitoefenen op degenen die verantwoordelijk zijn voor de moorden en ander kwalijk handelen.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift