Jonge Cambodjanen leren over de Rode Khmer

Nieuws

Jonge Cambodjanen leren over de Rode Khmer

Irwin Loy

29 maart 2012

Dertig jaar na de val van het Rode Khmerbewind in Cambodja, wil het land jongeren onderwijzen over de verschrikkingen van dat bewind. Tot voor kort ontbrak het hoofdstuk 'Rode Khmer' echter in de geschiedenisboeken.

“Het was moeilijk om leerlingen iets bij te brengen over de Rode Khmer, omdat we zelf de feiten niet goed kenden “, zegt docent Wan Preung die zelf vier jaar op het platteland onder de Rode Khmer zwoegde. “In de boeken was niet veel informatie te vinden.”

Als leerlingen ernaar vroegen, vertelde Preung over zijn eigen ervaringen met het regime dat verantwoordelijk gehouden wordt voor de dood van naar schatting een kwart van de bevolking. Jarenlang bevatten Cambodjaanse geschiedenisboeken slechts een korte verwijzing naar de Rode Khmer, de naam die de aanhangers van de Communistische Partij kregen, die tussen 1975 en 1979 verantwoordelijk waren voor de massamoorden op tegenstanders van het bewind. Na de val van het regime in 1979 was de politieke toekomst van het land nog onzeker en de feiten over het bewind werden in die tijd door de politiek verdoezeld.

Bijscholing

Nu, dertig jaar later, verandert het klimaat. In 2009 keurde Cambodja het eerste lesboek over de geschiedenis van de Rode Khmer goed. Het boek maakt nu deel uit van het curriculum. Voordat docenten hun leerlingen kunnen onderwijzen over het verleden, moeten ze echter zelf de geschiedenis leren.

In klaslokalen in het hele land worden docenten zoals Wan Preung bijgeschoold over de Rode Khmer. Vanthan Peoudara is plaatsvervangend directeur van het Documentatiecentrum van Cambodja, de organisator van de bijscholing. “De geschiedenis is nog niet erg bekend bij de jonge generatie”, zegt hij. “Veel jongeren begrijpen maar ten dele wat er gebeurd is. Het is nu de juiste tijd om kennis met hen te delen, om te voorkomen dat we ooit weer zoiets moeten meemaken.”

Aandacht voor slachtoffers

Aanvankelijk waren intellectuelen en hoger opgeleiden het doelwit van de Rode Khmer, die een eigen versie van de agrarische samenleving wilde stichten. Onderwijzers behoorden tot de categorie mensen die werden gearresteerd en geëxecuteerd. “Docenten, maar ook ingenieurs en intellectuelen, werden vermoord door de Rode Khmer”, zegt Peoudara. “

Tot nu toe volgden drieduizend onderwijzers de bijscholing. Behalve voor de historische feiten is er ook aandacht voor ervaringen van slachtoffers, het beleid van het regime en onderwijstechnieken. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de actuele ontwikkelingen, zoals de huidige pogingen om voormalige Rode Khmer-leiders te berechten.