Jongerensoap uit Taiwan symbool voor ‘Japans cultuurimperialisme’
Antoaneta Bezlova
15 mei 2002
De top tien van de clandestiene boeken in China wordt tegenwoordig aangevoerd door twee onbenullige liefdesverhalen die zich afspelen in een dure kostschool in Taiwan. 'Meteor Garden' en 'Meteor Rain' zijn gewoon de scripts van twee tv-series die waanzinnig populair zijn in Zuidoost-Azië maar na de eerste uitzendingen in China werden verboden. Ook illegale cassettes met de nieuwste afleveringen verkopen sindsdien als zoete broodjes.
De ‘Flower Four’, de vier mannelijke hoofdpersonages in Meteor Garden en de sequel Meteor Rain die rondrijden in glimmende BMW’s en omwille van hun onweerstaanbare knapheid met frisse bloemen worden vergeleken, hebben in China net als in Taiwan en andere landen in de regio miljoenen meisjesharten in vuur en vlam gezet. De serie toont vooral waar dergelijke Aziatische Romeo’s voor vallen - naast lange benen en pruilmondjes blijken dat onder meer ook tasjes van Gucci te zijn.
Toen een zender in de noordoostelijke stad Harbin de eerste afleveringen begon uit te stralen, leidde dat meteen tot een golf van boze brieven van ouders. Midden maart werd de serie daarom in heel het land verboden. Volgens de Chinese censor vertonen de uitzendingen de tendens tieners te misleiden. Enkele weken later hadden wakkere zakenlui in het noorden van het land het script van de serie al netjes in paperbackformaat uitgegeven; inmiddels draait de verkoop ook in Peking op volle toeren. Maar nog sneller gaan illegale videocassettes met afleveringen van de Meteorserie van de hand.
Het verbod van de serie werd zelfs niet in alle staatsmedia goed onthaald. ‘Weekend van het Zuiden’, een van de Chinese weekbladen die het meest durven, organiseerde een opiniepeiling over de kwestie drukte de voor de overheid vernietigende resultaten moedig af. Zowat 78 procent van de mensen die bevraagd werden in de miljoenensteden Peking, Shanghai en Guangzhou waren het niet eens met de uitspraak dat de serie een decadente levensstijl in de hand zou werken en jongeren zou aanzetten geld te aanbidden. Meer dan 40 procent oordeelde dat het verbod onnodig was, en nog eens 30 procent van de respondenten zegde dat ze nu pas echt zin hadden gekregen om de serie te bekijken.
Veel Chinese meisjes gaan al uit de bol als ze alleen nog maar de naam ‘Flower Four’ horen, maar hun ouders maken zich wel grote zorgen. Ze vrezen dat de luxe die in de serie tentoon wordt gespreid hun kinderen met onbereikbare dromen opzadelt. Ook de losse manier waarop jongeren in de serie partners wisselen of combineren, valt niet in goede aarde. Sommige pedagogen waarschuwen ook dat de serie het cultureel imperialisme vanuit Japan nog versterkt. Meteor Garden is gemaakt in Taiwan - dat deel uitmaakt van het Chinese cultuurgebied - maar is wel gebaseerd op de manga’s, Japanse tekenfilms. Die manga’s vormen het hoofdingrediënt van het dagelijkse tv-menu van Chinese kinderen. 45 procent van de jongeren die bevraagd werden door ‘Weekend van het Zuiden’ antwoordde dat hun ouders hen om al die redenen verboden cassettes van de serie te bekijken.
REF: AP CR MC