Kameroen wil doodstraf voor terroristen

Het parlement in Kameroen heeft een wetsvoorstel klaar dat de doodstraf invoert voor wie schuldig wordt bevonden aan daden van terrorisme.

  • © Reuters Een slachtoffer van de bombardementen in Kano, Nigeria eind november. De aanslag werd hoogstwaarschijnlijk gepleegd door leden van Boko Haram. © Reuters

Het wetsvoorstel, dat momenteel wordt onderzocht door de Senaat, schrijft voor dat iedereen die medeplichtig is aan terrorisme, potentiële terroristen werft of daden van terrorisme sponsort, bestraft moet worden met de doodstraf.

Ook voor ‘elke activiteit die kan leiden tot een algemene opstand van de bevolking, of die de normale werking van het land verstoort’ en ‘personen die wapens, oorlogsuitrusting, bacteriën of virussen binnenbrengen met de bedoeling te doden”, wordt in het ontwerp de doodstraf geëist.

Dictatuur

‘De regering neemt ons mee terug naar de ergste dagen van de meest barbaarse dictatuur.’

De anti-terrorismewet krijgt bakken kritiek vanuit de oppositie, het maatschappelijke middenveld, de kerk en de vakbonden.

Oppositieleider John Fru Ndi sprak over ‘een wet die als bedoeling heeft om de bevolking te terroriseren en hun vrijheden te vermoorden. We zullen deze wet bestrijden met alle middelen die we hebben.’

‘De regering neemt ons mee terug naar de ergste dagen van de meest barbaarse dictatuur’, zegt Kah Wallah, de vrouwelijk leider van de Kameroense Volkspartij.

‘De wet druist in tegen de fundamentele vrijheden en rechten van de Kameroense bevolking. Onder het mom van de strijd tegen terrorisme wordt aan politieke dissidenten het zwijgen opgelegd. En daar draait het echt om.’

Machtspositie

Volgens Maurice Kamto, een voormalige minister die ontslag nam om de Beweging voor de Revival van Kameroen (MRC) te  vormen, is president  Paul Biya, die al 32 jaar aan de macht is, bang dat opstanden zijn machtpositie in gevaar kunnen brengen.

‘De president is bang van het voorbeeld van Burkina Faso, waar na toenemende druk van de bevolking, president Blaise Compaoré op 31 oktober 2014 gedwongen werd om af te treden, na 27 jaar aan de macht te zijn geweest.’

François Hollande

Volgens cijfers van eind november heeft Kameroen in die strijd al veertig soldaten verloren en duizend Boko Haramstrijders gedood.

In het noorden van Kameroen bestrijden militairen de aanvallen die de terroristische beweging Boko Haram vanuit Nigeria uitvoert. In mei van dit jaar verklaarde president Biya samen met regionale leiders en de Franse president François Hollande de oorlog aan Boko Haram.

Sindsdien zijn duizenden militairen actief in de noordelijke regio en de komende twee jaar wordt in 20.000 extra strijdkrachten voorzien.

Volgens cijfers van eind november heeft Kameroen in die strijd al veertig soldaten verloren en duizend Boko Haramstrijders gedood.

De economische kosten lopen echter hoog op, onder meer omdat er door de crisis een terugval is van het toerisme en ook de landbouw werd getroffen.

Ook in het licht daarvan is een strenge anti-terrorismewet nodig, zo verklaarde de regeringswoordvoerder Issa Tchiroma Bakary.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.