Karachi kampt met dengue-epidemie

Nieuws

Karachi kampt met dengue-epidemie

Karachi kampt met dengue-epidemie
Karachi kampt met dengue-epidemie

IPS

23 oktober 2015

De Pakistaanse havenstad Karachi kampt met een epidemie van knokkelkoorts of dengue. Na de zesde dode neemt de stad noodmaatregelen.

Dengue of knokkelkoorts is een tropische ziekte die overgedragen wordt door muggen. In een aantal gevallen mondt ze uit in een hemorragische koorts die dodelijk kan zijn. Dit seizoen zijn in Karachi al meer dan 2500 mensen besmet geraakt. Voor zes patiënten werd de ziekte fataal.

Alle relevante departementen krijgen daarom speciale bevoegdheden om de ziekte te bestrijden. ‘De stad heeft een waarschuwing uitgestuurd naar alle betrokken departementen en vraagt ze maatregelen te nemen om het aantal dodelijke slachtoffers te verminderen’, zegt een woordvoerder in de Pakistaanse krant Dawn.

Muggen

De maatregelen moeten vooral de verspreiding tegengaan van de muggen die de ziekte overbrengen. Maar de stadsdiensten krijgen ook de bevoegdheid om locaties te sluiten waar gevreesd wordt dat de muggen zich voortplanten.

Bij de laatste grote epidemie kwamn 49 mensen om.

Om de verspreiding van de muggen tegen te gaan, richt de stad haar aandacht op plekken met stilstaand water. Zwembaden bijvoorbeeld, maar ook winkels waar autobanden worden verkocht of hersteld zijn berucht. In bijna 10 procent van dergelijke winkels worden larven teruggevonden in het regenwater dat in de banden blijft staan.

Bij de laatste grote Dengue-epidemie in 2006 kwamen in Karachi 49 mensen om.

Klimaatverandering

Dengue is wereldwijd aan een opmars bezig. Door de klimaatverandering kunnen muggensoorten zich over nieuwe gebieden verspreiden en zo de ziekte met zich meebrengen. De eitjes van de muggen zijn niet bestand tegen de vrieskou, maar als de wereldwijde temperatuur tegen 2085 gestegen is, zullen volgens de Verenigde Naties 5 tot 6 miljard mensen in gebieden wonen waar de muggen kunnen overleven.

Gebieden die tot nog toe te koud waren, zoals Europa maar ook de bergketens in Zuid-Amerika, komen zo dus in het vizier van de ziekte. Op de nieuwe kaarten van de Verenigde Naties staan zowel België als Nederland in de zomermaanden ingekleurd.