"Kenia kan leeuwen op twintig jaar tijd verliezen"

Nieuws

"Kenia kan leeuwen op twintig jaar tijd verliezen"

Joren Gettemans

19 augustus 2009

Kenia, dat wereldberoemd is om zijn natuurparken en safari's, verliest mogelijk zijn hele leeuwenpopulatie op amper twee decennia, zo waarschuwt de Kenya Wildlife Service. Van de tweeduizend leeuwen in zeven natuurparken verdwijnen er honderd per jaar.

Volgens Paul Udoto, woordvoerder van de Kenya Wildlife Service (KWS), sterven de leeuwen als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder het conflict tussen mens en dier, een krimpende habitat, de klimaatverandering en ziekten. Volgens Dr. Richard Leakey, voorzitter van Wildlife Direct en voormalig hoofd van de KWS, raken de leeuwen ziek door karkassen te eten die besmet zijn met carbofuraan. Carbofuran is populair geworden op het Keniaanse platteland als een makkelijke manier om af te raken van roofdieren. Leakey voert campagne bij de overheid om het pesticide te verbieden. De Keniaanse leeuwenpopulatie is gedaald van ongeveer 2.750 in 2002 tot 2.280 in 2007. Momenteel zijn er nog zo’n 2.000 leeuwen over in het land.

Reddingsplan

Om die trend te keren, heeft de Kenya Wildlife Service een grootschalige nationale strategie uitgetekend dat in september gelanceerd moet worden. De dienst probeert ook de Keniaanse bevolking te sensibiliseren.

“De huidige teloorgang van de leeuwenpopulatie is erg zorgwekkend en we moeten er alles aan doen dat Kenia eerst de populatie stabiliseert en vervolgens vergroot tot een aanvaardbaar niveau”, zegt Udoto. “Daarom moeten er snel stappen genomen worden om het publiek bewust te maken, en moeten er nationale richtlijnen geformuleerd worden om de dieren op lange termijn te beschermen.”

De leeuw is een van de “Big Five”, de vijf dieren waarvoor toeristen van over de hele wereld naar Kenia komen. Toerisme is goed voor 10 procent van het Keniaanse bruto binnenlands product en daarmee de derde belangrijkste bron van inkomsten na landbouw en de industrie. Het land ontvangt jaarlijks meer bezoekers, tot twee miljoen in 2007.