Kenia verbiedt plastic zakken

De Keniaanse regering kondigt een verbod aan op het gebruik, de productie en import van alle plastic zakken. Diverse andere landen kondigen ook maatregelen aan in reactie op de ‘oorlog tegen plastic’ die de Verenigde Naties drie weken geleden uitriepen.

  • vaidyarupal CC BY 2.0 Mangoest zoekt voedsel in plastic zak vaidyarupal CC BY 2.0
  • Myndz Community CC BY-NC 2.0 Anti-plastic draagtassen in Kenia Myndz Community CC BY-NC 2.0

Alleen al in Keniaanse supermarkten worden jaarlijks 100 miljoen plastic zakken uitgereikt. Plastic wordt al lange tijd gezien als schadelijk voor het milieu en de volksgezondheid.

Vogels, vissen en andere dieren zien het ten onrechte voor voedsel aan, landbouwgrond wordt ermee verontreinigd en toeristische plaatsen liggen ermee bezaaid. Het plastic vormt bovendien een broedplaats voor muggen die malaria en dengue kunnen verspreiden.

Het Keniaanse verbod werd woensdag aangekondigd en moet binnen zes maanden van kracht worden.

Schone zeeën

‘Kenia onderneemt actie tegen een lelijke vlek op zijn natuurlijke schoonheid’, zegt Erik Solheim, hoofd van VN-Milieu. ‘Plastic veroorzaakt immense schade aan kwetsbare ecosystemen, zowel op zee als op land. Dit besluit is een grote doorbraak in onze wereldwijde pogingen het gebruik ervan terug te dringen.’

‘Plastic veroorzaakt immense schade aan kwetsbare ecosystemen, zowel op zee als op land.’

De Verenigde Naties riepen drie weken geleden een ‘oorlog tegen plastic’ uit via het Clean Seas Initiatiative. Tien regeringen hebben daar al op gereageerd door aan te kondigen de problemen te zullen aanpakken.

In Afrika hebben Rwanda en Marokko plastic zakken al verboden en andere landen zullen in de komende weken maatregelen aankondigen.

Indonesië heeft beloofd vervuiling van de zee met 70 procent te verminderen, Canada heeft microplastics aan de lijst met giftige stoffen toegevoegd en Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de VS hebben een verbod op microplastics in cosmetica aangekondigd.

De Indiase hoofdstad Delhi, die 26 miljoen inwoners telt, verbood in januari al het gebruik van plastic zakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.