Kernwapendebat weer op agenda

Nieuws

Kernwapendebat weer op agenda

Evert Govaerts

06 mei 2009

Het debat over nucleaire wapens laait hoog op. De publieke opinie in Europa, de Verenigde Staten en Rusland willen van de wapens af, andere landen willen hun veiligheid waarborgen door er aan te maken.

De discussie over kernwapens woedt al decennia. Obama’s speech in Praag op 5 april, schuift het debat nu weer naar voor. In zijn toespraak zei de president van de Verenigde Staten dat het kernwapenarsenaal van zijn land afgebouwd zal worden en dat ze verder geen kernwapens meer gaan aanmaken. Het zal daarvoor moeten samenwerken met de andere nucleaire grootmacht, Rusland. Daarvoor gaan beide partijen rond tafel zitten om een vervolg op het tweede Strategisch Ontwapeningsakkoord (START II) te bespreken. In deze besprekingen willen de Verenigde Staten met alle landen die nucleaire wapens bezitten rond tafel zitten.
In Europa komt er ook reactie op deze toespraak van Obama. Verschillende Europese landen, waaronder naar verluidt België, zouden Navo-kernwapens stationeren. Op 10 april maakte de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier aan de Duitse krant Der Spiegel bekend dat hij stappen zal zetten om de Navo-kernwapens uit Duitsland te verbannen. In Duitsland zijn bijna alle politieke partijen het eens over de terugtrekking van Navo-kernwapens. Op 24 april werd daarover ook een resolutie goedgekeurd die de discussie over kernwapens in gang moet zetten. Verder vermeldt de resolutie dat het principe van kernwapens als veiligheidsstrategie stelselmatig moeten worden afgebouwd.

Veiligheid voor alles

De veiligheidsstrategie van het bezit van kernwapens wordt vandaag de dag steeds meer toegepast door nieuwe landen. Er wordt vermoed dat Iran nucleaire wapens aanmaakt en ook Noord-Korea heeft al testproeven gedaan met kernwapens. Hiermee willen beide landen hun veiligheid verzekeren. Iran wil opkunnen tegen vijand én kernmogendheid Israël in de oorlog om het Midden-Oosten. Noord-Korea wil zich beschermen tegen zijn ideologische tegenstanders. Veel Afrikaanse en Aziatische landen hebben bij het Internationaal Atoomaenergiegentschap ook al aanvragen ingediend om kernenergie te produceren. Volgens critici is het maar een kleine stap om dat kernwapens te maken.
Een wereld zonder kernwapens, zoals al gedroomd wordt sinds 1945, zal niet voor morgen zijn. Het Nucleair Non Prolieratie Verdrag (NPT) dat startte in 1968 is voorlopig nog niet ondertekend door kernmachten India, Israël en Pakistan. Noord-Korea heeft zich in 2003 teruggetrokken uit het akkoord.  In dat akkoord staat dat landen nucleaire technologie enkel mogen aanwenden voor vredelievende doeleinden, en gaan de ondertekenaars ook een engagement aan voor de afbouw van het arsenaal en het ontmantelen van kernwapens.