Kerry vliegt naar Cuba om Amerikaanse vlag te hijsen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, brengt morgen een historisch bezoek aan Havana om de vlag te hijsen op de Amerikaanse ambassade. De ceremonie symboliseert de normalisering van de betrekkingen tussen beide landen. 

  •  Julian Carvajal (CC BY 2.0) Morgen (14 augustus) wordt op Cuba de Amerikaanse vlag gehesen. Julian Carvajal (CC BY 2.0)

Kerry is de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken sinds 1945 die Cuba bezoekt. Volgens de minister staan mensenrechten bovenaan op de agenda tijdens een gesprek met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez. In een recent interview met de Miami Herald liet hij echter doorschemeren dat Cubaanse dissidenten niet zijn uitgenodigd bij de vlagceremonie.

In een reactie op kritiek van mensenrechtengroepen, zei Kerry dat hij liever in gesprek gaat met dissidenten op een ander moment, ‘in plaats van dat ze op een stoel zitten bij een ceremonie die voornamelijk een aangelegenheid tussen twee regeringen is.’ Later op de dag zou een ontmoeting met dissidenten gepland staan.

Volgens de Amerikaanse media werden afgelopen zondag negentig demonstranten in Havana gearresteerd. Het ging om ongeveer vijftig leden van de dissidentengroep Ladies in White en veertig andere activisten. Na een paar uur werden ze weer vrijgelaten.

Een van de activisten verklaarde tegenover een verslaggever van persbureau AFP dat dissidenten sinds de toenadering tussen de VS en Cuba alleen maar meer onder druk zijn komen te staan.

Bevolking positief

Ondanks de kritiek, is meer dan driekwart van de Latijns-Amerikanen (77 procent) en 73 procent van de Amerikanen voorstander van hernieuwde betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba, blijkt uit recent onderzoek van opiniepeiler Pew Research.

Pew peilde de meningen in de VS en in vijf Latijns-Amerikaanse landen: Argentinië, Brazilië, Chili, Mexico en Venezuela. De meeste steun voor de toenadering tussen Cuba en de VS komt uit Chili, waar 79 procent van de bevolking positief is. Direct daarna volgen Argentinië (78 procent) en Venezuela (77 procent). Brazilië (67 procent) en Mexico (54 procent) scoren lager.

Handelsembargo

Zowel de Latijns-Amerikanen als de Amerikanen staan in meerderheid achter het einde van het handelsembargo tegen Cuba. Van de Amerikanen is 72 procent hiervoor, van de Latijns-Amerikanen gemiddeld 76 procent. Het gemiddelde wordt omlaag gehaald door Mexico, waar slechts 55 procent  het einde van het handelsembargo steunt.

Ongeveer driekwart van de ondervraagden in beide regio’s verwacht ook dat Cuba in de komende jaren de democratie zal omarmen. Latijns-Amerikanen zijn hierover wat positiever dan Amerikanen.

Op 17 december vorig jaar maakten de presidenten van beide landen, Barack Obama en Raul Castro, in een gelijktijdige persconferentie bekend de diplomatieke betrekkingen te willen herstellen. Die werden in 1961 verbroken door de toenmalige Amerikaanse president Eisenhower. Cuba onderhield in die tijd nauwe banden met de communistische Sovjet Unie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.