Kinderen vaak en vroeg groenten laten eten loont
IPS
03 juni 2014
Gaan kinderen en groenten niet samen? Wel als je ze vaak voorschotelt en er vroeg aan begint, zeggen wetenschappers. Vroeg geleerd, oud gedaan dus.
Klassiek gezien begint elke ouder met neutrale en zachte smaken zoals aardappelen en worteltjes om jonge kinderen vertrouwd te maken met de smaak van groenten.
Als we een nieuwe studie mogen geloven, hoeven we niet te wachten met de minder evidente groentesoorten tot ze wat ouder zijn. Kinderen die al vroeg alle soorten groenten te eten krijgen, zullen later immers grotere groente-eters worden dan kinderen die pas op latere leeftijd van verschillende groenten leren proeven.
De onderzoekers vonden ook dat kieskeurige eters toch iets meer groenten leren eten als ze die maar vaak genoeg aangeboden krijgen.
Artisjokpuree
Het onderzoek waaraan baby’s en kinderen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken meededen, ontkrachtte ook de populaire mythe dat groenten maar beter gemaskeerd worden om kinderen aan te zetten om ze te eten.
“Wil je je kind aanmoedigen om groenten te eten, begin er dan vroeg aan en bied ze vaak aan”, zegt Marion Hetherington van het Instituut voor Psychologische Wetenschappen en hoofdauteur van de studie. “Ook al is je kind kieskeurig en houdt het in eerste instantie niet van groenten, het loont om ze 5 tot 10 keer te blijven aanbieden.”
De studie, die werd gefinancierd door de Europese Unie, gaf 332 kinderen van 0 tot 38 maanden puree van artisjok te eten. Elk kind kreeg vijf tot tien keer minstens 100 gram artisjokpuree voorgeschoteld in drie versies: natuur, gesuikerd en met toevoeging van plantaardige olie.
Er werd gekozen voor artisjok omdat het onderzoek uitwees dat deze groente als minst door de ouders aan hun jonge kinderen werd aangeboden.
Natuur en gesuikerd
De verschillen tussen de hoeveelheid verorberde natuurpuree en de gesuikerde variant waren zo klein dat de studie besluit dat het zinloos is om suiker toe te voegen in de hoop je kind meer groenten te doen eten.
Opvallend was dat jonge kinderen meer artisjok aten dan oudere kinderen. De verklaring hiervoor is dat kinderen na de leeftijd van 24 maanden eerder wantrouwig worden om nieuwe smaken te leren kennen.
De resultaten toonden aan dat de grootste groep kinderen (40 procent) “leerden” om artisjokpuree te eten omdat de hoeveelheid opgenomen voedsel toenam in de tijd. Een groep van 21 procent at elke keer meer dan 75 procent van hun bord leeg. Slechts 16 procent van de kinderen at maximum een tiende (“niet-eters”). De laatste 23 procent vertoonde een variërend eetpatroon.
In de groep niet-eters zaten meer oudere kinderen dan in de overige groepen.
Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift PlosOne.