Kinderen vaak en vroeg groenten laten eten loont

Gaan kinderen en groenten niet samen? Wel als je ze vaak voorschotelt en er vroeg aan begint, zeggen wetenschappers. Vroeg geleerd, oud gedaan dus.

  • CC Michel Bish Kinderen vaak en vroeg groenten laten eten loont CC Michel Bish

Klassiek gezien begint elke ouder met neutrale en zachte smaken zoals aardappelen en worteltjes om jonge kinderen vertrouwd te maken met de smaak van groenten.

Als we een nieuwe studie mogen geloven, hoeven we niet te wachten met de minder evidente groentesoorten tot ze wat ouder zijn. Kinderen die al vroeg alle soorten groenten te eten krijgen, zullen later immers grotere groente-eters worden dan kinderen die pas op latere leeftijd van verschillende groenten leren proeven.

De onderzoekers vonden ook dat kieskeurige eters toch iets meer groenten leren eten als ze die maar vaak genoeg aangeboden krijgen.

Artisjokpuree

Het onderzoek waaraan baby’s en kinderen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken meededen, ontkrachtte ook de populaire mythe dat groenten maar beter gemaskeerd worden om kinderen aan te zetten om ze te eten.

“Wil je je kind aanmoedigen om groenten te eten, begin er dan vroeg aan en bied ze vaak aan”, zegt Marion Hetherington van het Instituut voor Psychologische Wetenschappen en hoofdauteur van de studie. “Ook al is je kind kieskeurig en houdt het in eerste instantie niet van groenten, het loont om ze 5 tot 10 keer te blijven aanbieden.”

De studie, die werd gefinancierd door de Europese Unie, gaf 332 kinderen van 0 tot 38 maanden puree van artisjok te eten. Elk kind kreeg vijf tot tien keer minstens 100 gram artisjokpuree voorgeschoteld in drie versies: natuur, gesuikerd en met toevoeging van plantaardige olie.

Er werd gekozen voor artisjok omdat het onderzoek uitwees dat deze groente als minst door de ouders aan hun jonge kinderen werd aangeboden.

Natuur en gesuikerd

De verschillen tussen de hoeveelheid verorberde natuurpuree en de gesuikerde variant waren zo klein dat de studie besluit dat het zinloos is om suiker toe te voegen in de hoop je kind meer groenten te doen eten.

Opvallend was dat jonge kinderen meer artisjok aten dan oudere kinderen. De verklaring hiervoor is dat kinderen na de leeftijd van 24 maanden eerder wantrouwig worden om nieuwe smaken te leren kennen.

De resultaten toonden aan dat de grootste groep kinderen (40 procent) “leerden” om artisjokpuree te eten omdat de hoeveelheid opgenomen voedsel toenam in de tijd. Een groep van 21 procent at elke keer meer dan 75 procent van hun bord leeg. Slechts 16 procent van de kinderen at maximum een tiende (“niet-eters”). De laatste 23 procent vertoonde een variërend eetpatroon.

In de groep niet-eters zaten meer oudere kinderen dan in de overige groepen.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift PlosOne.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.