Klassieke muziek in sloppenwijken

Nieuws

Klassieke muziek in sloppenwijken

Bart Vanacker en Humberto Márquez

04 september 2007

De Venezolaanse president Hugo Chávez wil een miljoen arme kinderen muzieklessen en instrumenten geven. Om dat doel te bereiken is de stichting "Misión Música" opgericht. De president kondigde het plan aan in zijn tv-programma "Aló Presidente".

Het Venezolaanse Simón Bolívar Jeugdorkest heeft Chávez geholpen bij zijn beslissing. De Britse pers schreef vol lof over het jeugdorkest na een optreden tijdens de BBC Proms in de Londense Royal Albert Hall op 19 augustus. “Dit is beschamend voor het Britse culturele etablissement”, zei cellospeler Julian Lloyd Webber aan de Britse krant The Guardian. “In de dertig jaar dat ik elk seizoen van de Proms heb meegemaakt, heb ik nog nooit zoiets subliems gezien”, zei John Douglas, een professor muziek van de Universiteit van Oxford.
Het huidige programma van de Venezolaanse overheid bereikt 285.000 kinderen en kost jaarlijks 22 miljoen euro. Het was José Antonia Abreu, muzikant en econoom, die muzieklessen begon te geven aan arme kinderen. zijn intiatief was een succes, en hij stampte het Nationaal Netwerk van Jongeren- en kinderorkesten van Venezuela, kortweg ‘El Sistema’ uit de grond. El Sistema helpt kinderen uit de armoede en redt ze van de criminaliteit. Het netwerk bestaat uit 125 orkesten.
“Voor de meeste kinderen die meewerken is muziek het pad naar sociale waardigheid”, zegt Abreu. “Armoede betekent eenzaamheid, droevigheid en anonimiteit. Een orkest brengt vreugde, motivatie en teamwerk. Dit is een menselijk ontwikkelingsproject”. Een voormalig secretaris van El Sistema, Xavier Moreno, zegt: “Ons doel is niet om professionele muzikanten te creëren, ons doel is om kinderen te redden.”