Kleinere landen komen op voor Verenigde Naties

Nieuws

Kleinere landen komen op voor Verenigde Naties

Thalif Deen

24 maart 2010

Nu de G20, de groep van twintig machtigste landen in de wereld, de toon lijkt te zetten in de internationale gemeenschap, heeft een groep van 23 kleine en middelgrote landen een informele coalitie gevormd om de Verenigde Naties te verdedigen. Ze willen bovendien dat het G20-proces toegankelijker en transparanter wordt.

De G20 is eigenlijk pas goed gelanceerd toen de financiële crisis uitbrak. Toen moest de G8, de groep van zeven grote westerse geïndustrialiseerde landen en Rusland, wel met de opkomende economieën en grote ontwikkelingslanden om de tafel gaan zitten.
Daarmee is echter het gevaar ontstaan dat de Verenigde Naties aan belang inboeten, vrezen 23 kleine en middelgrote landen. Ze hebben een coalitie opgericht die ze de “Global Governance Group” (Groep Mondiaal Bestuur) noemen, oftewel 3G.

Versterken

“De Verenigde Naties zijn het enige wereldwijde orgaan met universele deelname en onbetwiste legitimiteit”, schreef de 3G deze week in een brief aan Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN. Dat moet de G20 niet alleen erkennen, maar de groep moet er ook voor zorgen dat haar acties het VN-proces versterken en aanvullen.
Bovendien wil de 3G dat de secretaris-generaal van de VN een formele deelname krijgt aan de bijeenkomsten van de G20. Deelname van andere landen, wanneer specifieke thema’s worden besproken, gebeurt nu regelmatig, maar de 3G wil dat dit de norm wordt.
“Als het overleg van de G20 echt effect wil hebben, zal het proces meer inclusief en transparant moeten worden”, zegt de Singaporese ambassadeur Vanu Gopala Menon, een van de initiatiefnemers van de coalitie. Volgens hem moeten er methodes worden ontwikkeld om de wijdere VN-gemeenschap bij het G20-overleg te betrekken.

Ontwikkelingslanden

Naast de grote industrielanden en Rusland horen bij de G20 ook Australië, Mexico, Turkije en Zuid-Korea, Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika plus de Europese Unie. Zij komen eind juni weer bij elkaar in Toronto, en daarna in november in Seoel, Zuid-Korea.
Volgens een Afrikaanse diplomaat is het nu vooral spannend wat de grote ontwikkelingslanden gaan doen: opkomen voor de armen binnen het verband van de G20, of vooral hun eigen economische belangen verdedigen. “We moeten bezien hoe de ontwikkelingslanden in de G20 het politieke spel gaan spelen in wat voorheen de rijkeluisclub was.”
Wat er afgelopen najaar gebeurde, was wat dat betreft geen gunstig teken: toen sloeg een staatshoofd van een groot ontwikkelingsland de Algemene Vergadering van de VN over, om vervolgens wel aanwezig te zijn op een aansluitende G20-conferentie.
De deelnemers aan de 3G zijn de Bahama’s, Bahrein, Barbados, Botswana, Brunei, Chili, Costa Rica, Guatemala, Jamaica, Liechtenstein, Maleisië, Monaco, Nieuw-Zeeland, Panama, de Filippijnen, Qatar, Rwanda, San Marino, Senegal, Singapore, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay. “Maar we staan open voor andere landen die onze ideeën delen”, aldus ambassadeur Menon.