"Kliklijn" succes in misdaadbestrijding Kisangani

Nieuws

"Kliklijn" succes in misdaadbestrijding Kisangani

Gervais Manu

14 september 2007

Het leger en de politie treden sinds juli keihard op tegen moordenaars en gangsters die de Congolese stad Kisangani onveilig maken, vaak mannen in uniform. De bevolking apprecieert de draconische aanpak en maakt dankbaar gebruik van een ‘kliklijn’ om de politie te waarschuwen.

“We kunnen eindelijk weer gerust slapen”, zegt Lisungi Danga, een leraar uit Lubunga in het zuiden van Kisangani, “Er wordt niet meer geschoten en in de voorbije maanden waren er in het stadscentrum geen moorden of gewapende overvallen meer.”
De relatieve rust is het resultaat van een nultolerantiebeleid dat generaal Jean-Claude Kifwa, de militaire bevelhebber in de regio, sinds enkele maanden toepast. De daders, meestal soldaten of politieagenten, worden effectief opgepakt en vervolgens gedwongen voor het oog van de media door de stad te marcheren op weg naar een militaire rechtbank.
In juli behandelde dat tribunaal 59 gevallen van diefstal of moord. Het sprak 21 vonnissen uit die leidden tot 17 veroordelingen. Ter vergelijking: in het hele jaar 2006 behandelde dezelfde rechtbank maar 34 gevallen en werden 11 straffen uitgesproken. “Bij elke zitting vellen we 5 tot 9 vonnissen”, zegt luitenant Doudou Bondjala Variabas, de griffier van de militaire rechtbank.
Generaal Kifwa wil ervoor zorgen dat de soldaten vaker in hun kazerne blijven in plaats van dat ze de straten van de stad onveilig maken. “We hebben tegenwoordig geen legerkampen meer, maar legersteden”, zo omschrijft hij de nabijheid van burgers en militairen, die vaak voor conflicten zorgt. Zo zullen twee kapiteins weldra voor de rechter moeten verschijnen omdat ze zich in uniform hebben vertoond in een drankgelegenheid in Tshopo, een van de meest onrustige en gevaarlijke wijken van Kisangani.
De bevolking van Kisangani vindt het prima dat er voor wat meer militaire discipline wordt gezorgd. Het leger heeft onder de naam ‘Spinnenweb’ zelfs een permanente telefoonlijn geopend waarop burgers problemen kunnen signaleren.
“Op 29 augustus kreeg ik een telefoontje van een burger die me een diefstal signaleerde in zijn buurt”, zegt Kikwa, “Zelfs wanneer het gaat om een eenvoudige burenruzie, aarzelen de mensen niet om ons te bellen. Samen met de politie doen we dan het nodige.”
Het systeem heeft er al voor gezorgd dat in augustus twee gangsters die waren ontsnapt uit de gevangenis in het centrum van de stad opnieuw konden worden ingerekend. De auditeur van het militaire garnizoen in Kisangani, kapitein Mutombo Basala, erkent dat de verhoogde waakzaamheid resultaten oplevert. Maar om ervoor te zorgen dat de misdadigers niet langer de benen nemen, moet de gevangenis worden opgeknapt en moeten er dringend meer bewakers komen, zegt Mutombo.