Klimaatverandering maakt oceanen giftig

Nieuws

Klimaatverandering maakt oceanen giftig

Klimaatverandering maakt oceanen giftig
Klimaatverandering maakt oceanen giftig

IPS

28 april 2017

De opwarming van het zeewater doet de bloei van giftige algen wereldwijd toenemen. Dat is niet alleen nefast voor het ecosysteem, maar mogelijk ook schadelijk voor de volksgezondheid.

Marulio (CC by-nc-sa 3.0)

Marulio (CC by-nc-sa 3.0)​

De studie — Ocean warming since 1982 has expanded the niche of toxic algal blooms in the North Atlantic and North Pacific oceans - van de Amerikaanse Stony Brook University toont aan hoe de opwarmende oceanen sinds 1982 gastvrijer geworden zijn voor algensoorten zoals alexandrium en dinophysis. Die produceren toxines die inwerken op het zenuwstelsel en de spijsvertering. De stoffen kunnen via vis en schaaldieren ook in de menselijke voedselketen terechtkomen.

Satelliet

‘De verspreiding, frequentie en intensiteit van deze bloeiperiodes zijn overal ter wereld toegenomen en deze studie brengt die uitbreiding in verband met de opwarming van het zeewater in het noorden van de Atlantische en Stille Oceaan’, zegt Christopher Gobler, hoogleraar Mariene Biologie. Het team ging daarbij uit van 35 jaar aan satellietmetingen en gegevens over de bloeiperiodes.

Dat de periodes van bloei frequenter en intenser worden, is dus ook slecht nieuws voor de mens. ‘Giftige of schadelijke algenbloei zijn geen nieuwe fenomeen’, zegt Gobler. ‘Ze kunnen ecosystemen vernielen door vissen en zeeleven te doden, maar ze kunnen ook mensen ziek maken of doden via de consumptie van zeevruchten.’

‘Deze studie toont aan dat de opwarming van de aarde nu al de volksgezondheid en onze oceanen aantast’, zegt Gobler. ‘Een belangrijke implicatie is dan ook dat de uitstoot van CO2 vandaag en de beleidsbeslissingen die we maken een invloed zullen hebben op de toekomst van onze oceanen, inclusief de verspreiding van giftige algenbloei.’

De studie verscheen in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).