Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen

Nieuws

Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen

Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen
Klimaatakkoord kleurt de beurzen groen

IPS

16 december 2015

Het historische klimaatakkoord dat in Parijs werd bereikt, blijft niet zonder gevolg op de beurzen. De aandelen in hernieuwbare energie stijgen flink, terwijl fossiele brandstoffen en met name steenkool klappen krijgen.

Bindende uitstootreducties bevat het akkoord niet, maar het is wel een duidelijk signaal aan vriend en vijand dat een nieuw tijdperk van hernieuwbare energie begonnen is. En was maandag ook al voelbaar op de beurzen, met name in Europa.

Zonne-energie

In de sector van de zonne-energie was de invloed het sterkste voelbaar. De aandelen van sommige bedrijven, zoals het Noorse REC Silicon, dat de grondstof voor zonnepanelen produceert, schoten met 10 procent de hoogte in. Op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq klokte SunPower af op 8,2, FirstSolar op 5,7 en Solarcity zelfs op 13 procent. De aandelen trokken de hele sector mee omhoog: de Global Solar Energy Index sloot af met een stijging van bijna 5 procent.

Ook andere producenten van hernieuwbare energie, inclusief biobrandstoffen, deden het erg goed. Producenten van windturbines zoals Vestas en Gamesa stegen maandag met 2 tot 5 procent. De S&P Global Clean Energy Index steeg met 1,74 procent. Daarmee is een trend ingezet voor bedrijven die op duurzame technologieën en energieproductie inzetten, zoals fabrikanten van windturbines, elektrische auto’s als Tesla of lithiumbatterijen, voorspelt investeringsbank Goldman Sachs.

Fossiele brandstoffen

Bedrijven in de sector van de fossiele brandstoffen zien de bui al hangen. De U.S. Oil & Gas Index daalde met een halve procent. Europese oliebedrijven als BP, Shell en Total zagen hun aandelen dalen met respectievelijk 2,5, 2,8 en 1,6 procent.

‘Het klimaatakkoord vormt een probleem voor veel Europese oliebedrijven.’

‘Er is weinig twijfel dat het klimaatakkoord van Parijs een probleem vormt op lange termijn voor veel Europese oliebedrijven’, schreven analisten van Morgan Stanley maandag in een aanbeveling. Ook hun collega’s bij Credit Suisse zien een gelijkaardige invloed.

Het duidelijke gevolg is dat de energiebalans op termijn zal verschuiven van fossiele brandstoffen naar een mix van nucleaire en hernieuwbare energie – zon en wind’, schrijven ze.

Vooral steenkool, de meest klimaatonvriendelijke bron van energie, komt nu onder vuur. Peabody Energy, de grootste steenkoolproducent ter wereld, zag zijn waarde op de beurs maandag met 13 procent dalen.