Klimaatverandering achter heel wat extreem weer in 2015

Van Europa tot India, Australië en Alaska: de vingerafdrukken van de klimaatverandering staan klaar en duidelijk op heel wat extreem weer dat de wereld trof in 2015. Dat is de conclusie van de American Meteorological Society in een nieuw rapport.

  • Sherman Hogue (CC0) De enorme bosbranden in Alaska - de grootste sinds het begin van de metingen in 1940, extreme droogte in Canada en overvloedige regen in China werden mee veroorzaakt door de klimaatverandering. Sherman Hogue (CC0)

Wetenschappers waarschuwen al langer dat de klimaatverandering de kans op extreem weer doet toenemen, maar tot voor kort was het moeilijk om specifieke fenomenen te linken aan het veranderende klimaat. Sinds enkele jaren heeft die arm van de wetenschap echter een grote evolutie doorgemaakt.

In een speciale editie van het Bulletin of the American Meteorological Society worden 24 extreme weerfenomenen uit 2015 tegen het licht gehouden, van hittegolven in Egypte, Pakistan, China en Japan, tot bosbranden in de VS en temperatuurrecords in Europa. Aan de studie werkten 116 wetenschappers mee uit 18 verschillende landen.

‘We doen dit voor dezelfde redenen waarom we altijd al het weer hebben willen begrijpen’, zegt Stephanie Herring, klimaatwetenschapper bij de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA en coördinator van de studie. ‘Als we beter begrijpen waarom deze dingen gebeuren, kunnen we ze beter voorspellen en ons beter voorbereiden.’

Klimaatlink

Voor het merendeel van de onderzochte fenomenen vonden de wetenschappers een duidelijke link met de klimaatverandering. Die is het sterkste voor hitte-gerelateerde fenomenen, zoals de extreme hitte die werd opgetekend in Europa, India, Pakistan, China, Indonesië, Japan en Australië en de gemiddelde jaartemperatuur die alle records brak.

‘Na vijf jaar edities van het BAMS-rapport zien we groeiend bewijs dat de klimaatverandering dergelijke hittegolven extremer maakt in regio’s over de hele wereld’, zegt Herring. ‘Naarmate we beter worden in het onderscheiden van de invloed van de klimaatverandering en natuurlijke variabiliteit, wordt de lokale impact van het wereldwijde fenomeen steeds duidelijker.’

Bosbranden en neerslag

Ook de enorme bosbranden in Alaska — de grootste sinds het begin van de metingen in 1940, extreme droogte in Canada en overvloedige regen in China werden mee veroorzaakt door de klimaatverandering. Voor een plotse overstroming in Florida konden de wetenschappers zelfs berekenen dat de kans nu vijf keer groter is geworden dan twintig jaar geleden.

Enkel voor een extreem koudefront in het oosten van de VS, de late start van het regenseizoen in Nigeria en hevige neerslag in India konden de wetenschappers geen verband vinden. Toch waarschuwt Herring dat daarmee niet is gezegd dat er geen verband is. Het kan ook betekenen dat de wetenschap nog niet ver genoeg staat om met zekerheid zo’n verband te detecteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.