Klimaatverandering bedreigt biodiversiteit Mekong-regio

Nieuws

Klimaatverandering bedreigt biodiversiteit Mekong-regio

Joel Chong

27 september 2009

De rijke en unieke diversiteit van de Mekong-regio wordt bedreigd door de klimaatverandering. Dat zegt het Wereldnatuurfonds (WWF) in een vrijdag verschenen rapport.

Ontwrichting

“Alleen de rivier Amazone in Latijns-Amerika kent een hogere biodiversiteit als het gaat om de hoeveelheid vis”, zegt Chapman. De rijke biodiversiteit van de Mekong maakt de rivier ook kwetsbaar voor klimaatverandering.
“Sommige soorten die net ontdekt zijn, lopen risico”, zegt Geoff Blate, coördinator klimaatverandering bij het WWF in de Mekong-regio. De luipaardgekko komt bijvoorbeeld alleen voor op laaggelegen eilanden die kunnen overstromen als de zeespiegel blijft stijgen.
Het START-centrum in Bangkok, dat sinds 1997 de impact van de klimaatverandering op de regio meet, stelt dat in de komende tien jaar de jaarlijkse warme periodes langer zullen duren en de koude korter in de benedenloop van de Mekong. De neerslag zal naar verwachting toenemen met 10 tot 30 procent.
Hoewel het moeilijk is de effecten van die veranderingen goed in te schatten, spreken sommige rapporten van ontwrichting van de overstromingcyclus die zorgt voor voedselzekerheid in de Mekongdelta in Vietnam en Tonle Sap in Cambodja.
In december 2008 publiceerde het WWF ‘First Contact’, een rapport met informatie over meer dan duizend soorten die in de Mekong-regio ontdekt werden tussen 1997 en 2007. Soortgelijke studies in de oostelijke Himalaya en Borneo leverden maar 300 nieuwe soorten op, voor de regio’s samen, zegt Chapman.