Klimaatverandering beschadigt wereldwijd mentale gezondheid

Nieuws

Klimaatverandering beschadigt wereldwijd mentale gezondheid

Klimaatverandering beschadigt wereldwijd mentale gezondheid
Klimaatverandering beschadigt wereldwijd mentale gezondheid

Jed Alegado & Angeli Guadalupe (IPS)

14 september 2015

Wereldwijd stijgt het aantal mensen met een psychische stoornis. In gebieden die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering is er soms sprake van een verdubbeling. Slechts een kwart van de mentaal zieke mensen kan rekenen op gepaste opvang en verzorging.

Jun (niet zijn echte naam) zit vastgeketend in een klein huisje. Zijn broer heeft de ketting vastgemaakt om te voorkomen dat hij buren of andere mensen zou verwonden.

Jun heeft al drie jaar psychische problemen maar sinds Tyfoon Haiyan twee jaar geleden lelijk huis hield in de Filipijnen zijn de symptomen van zijn mentale ziekte verergerd.

Depressie

Na de ramp waarbij Jun zijn huis, zijn vrouw en zijn kinderen verloor, heeft de stress een ernstige terugval van zijn psychische ziekte veroorzaakt. Hij had niemand meer om voor hem te zorgen, dus nam zijn broer hem in huis.

Als zijn broer uit werken gaat, zijn de enigen die overblijven in huis hun ouders, die te oud en te broos zijn om hun soms gewelddadige zoon de baas te kunnen. Hem vastketenen was de enige optie die overbleef.

‘De psychische gevolgen van een ramp mogen niet worden vergeten.’

Jun is niet het enige geval in Tacloban, de hoofdstad van de Filipijnse provincie Leyte. Tyfoon Yolanda (ook wel gekend als Tyfoon Haiyan) bereikte de Filipijnen op 8 november 2013 en kostte aan 6300 mensen het leven.

Vandaag lijdt 1 op de 10 inwoners van de Filipijnen aan depressie. Twee jaar na de ramp klagen ze met name over het gebrek aan opvang en betaalbare medicatie.

Maar ook het stigma speelt mee. Mensen die het zich kunnen permitteren consulteren daarom een psychiater in andere steden dan die waar ze wonen.

Na een ramp is het normaal dat er eerst wordt gekeken naar fysieke opvang en heropbouw van dorpen en steden. Maar de psychische gevolgen van een ramp mogen daarbij niet worden vergeten, zeggen gezondheidsactivisten waaronder de International Federation of Medical Students (IFMS).

Geen beleid

Op 10 oktober is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor mensen met psychische ziekten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn psychische stoornissen net na hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak van ziekte en voortijdig overlijden.

Ondanks het feit dat steeds meer mensen aangeven met psychische stoornissen te kampen, kunnen wereldwijd slechts een kwart van de mentaal zieke mensen rekenen op gepaste opvang en verzorging.

Meer dan veertig procent van de landen hebben geen beleid op het vlak van geestelijke gezondheid en de meeste landen besteden slechts 1 procent van hun totale gezondheidsuitgaven aan mentale gezondheid.

Sinds de klimaatverandering verantwoordelijk is voor meer natuurrampen, stijgt het aantal mentaal zieken in de getroffen landen. Soms is er zelfs sprake van een verdubbeling.

Gezondheidsactivisten zoals de International Federation of Medical Students (IFMS) ijveren voor aandacht voor geestelijke gezondheid in relatie tot de klimaatverandering in de aanloop naar de belangrijke klimaattop in Parijs in december dit jaar.