“Klimaatverandering kan Namibische visvangst halveren”

Nieuws

“Klimaatverandering kan Namibische visvangst halveren”

Peter Dhondt

27 april 2009

De visvangst in Namibië kan binnen twintig jaar met de helft teruglopen als gevolg van de klimaatverandering. Ook landbouw en veeteelt krijgen waarschijnlijk zware klappen. Dat blijkt uit een studie die de Namibische regering liet uitvoeren.

De onderzoekers hebben becijferd dat de klimaatverandering Namibië de komende 20 jaar tussen 1 en 6 procent van zijn bruto binnenlands product kan kosten, vertelde minister van Toerisme en Milieu Netumbo Nandi Ndaitwah aan de zakenkrant Namibia Economist. Bij die berekening werd alleen gekeken naar het effect op de natuurlijke hulpbronnen.
“Dat betekent een jaarlijks verlies van 70 tot 200 miljoen dollar (53 tot 151 miljoen euro) als we ons niet aanpassen aan de klimaatverandering”, verduidelijkte de minister.
De grootschalige productie van granen en andere gewassen zou met 10 tot 20 procent teruglopen. Traditionele landbouw kan zelfs 40 tot 80 procent inboeten en de veeteelt zou 20 tot 50 procent achteruitgaan.

Belangrijk visserijland

Maar het ergste is de achteruitgang van de visvangst met 30 tot 50 procent. De rijke visgronden voor de 1500 kilometer lange Namibische kust zijn goed voor 6 procent van het Namibische bbp. Namibië behoort volgens de regering tot de grootste tien visserijlanden ter wereld.
De invloed van de klimaatverandering op het toerisme, een andere belangrijke inkomstenbron, is niet duidelijk.
De temperaturen in Namibië stegen de voorbije eeuw drie keer sneller dan het wereldgemiddelde. Tegen 2010 zou de gemiddelde temperatuur in het land nog 2 tot 6 procent hoger kunnen worden. Daardoor zal de verdamping in het woestijnland nog sterk toenemen.