Klimaatverandering kan oceanen voor 100.000 jaar verstikken
Joren Gettemans
28 januari 2009
De klimaatverandering kan voor de oceanen rampzalige effecten met zich meebrengen die tienduizenden jaren aanslepen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
Hogere temperaturen verminderen de capaciteit van de oceanen om zuurstof op te nemen. Het broeikaseffect kan daardoor in grote delen van de wereldzeeën alle leven doen afsterven. De hogere temperaturen zouden ook de voedselketen in de oceanen drastisch verstoren.
Wat de mens de volgende paar decennia doet, kan grote gevolgen hebben voor de volgende tienduizenden jaren. Zo lang zal het immers minstens duren voor natuurlijke processen alle uitstoot van fossiele brandstoffen weer uit de atmosfeer gehaald hebben.
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Kopenhagen ontwikkelde twee simulaties op basis van voorspellingen van het klimaatpanel van de VN (IPCC). In het eerste scenario ontwikkelen landen snel een CO2-neutrale economie en piekt de CO2-uitstoot tegen 2050. In dat geval zou de klimaatverandering leiden tot dramatische gevolgen op het land, maar zouden de oceanen de temperatuurverandering kunnen opvangen.
Als de landen echter fossiele brandstoffen blijven gebruiken tot ze te duur worden, blijft de concentratie CO2 in de atmosfeer stijgen tot het einde van deze eeuw. De temperatuurstijging die daaruit volgt, is nefast voor de oceanen. Het aantal “dode zones” met gebrek aan zuurstof zou snel toenemen en het ecosysteem van de oceanen gevoelig veranderen.
Net als met alle simulaties op lange termijn speelt een aantal moeilijk in te schatten factoren mee, maar de onderzoekers testen hun model op historische data, en konden zo klimaatveranderingen sinds 1765 reproduceren.