Klimaatverandering maakt schildpadden vrouwelijk
IPS
20 mei 2014
Heter zand maakt dat er meer vrouwelijke zeeschildpadjes geboren worden. Daardoor kan de populatie op korte termijn groeien, maar dreigt ze op langere termijn uit te sterven, waarschuwt een onderzoek in Nature.
Verschillende soorten zeeschildpadden hebben het zwaar te verduren, maar de klimaatverandering kan een positief effect hebben. Het geslacht van nieuwe schildpadden wordt immers niet bepaald door geslachtschromosomen zoals bij de mens of andere zoogdieren, maar door de omgevingstemperatuur.
“Boven een bepaalde temperatuur, meestal rond 29 graden, produceert de meerderheid van de zeeschildpadden vrouwelijke eitjes”, zegt Graeme Hays, hoogleraar Marine Wetenschappen aan de Australische Deakin University en hoofdauteur van de studie. “Dat betekent dat warmere temperaturen, het gevolg van de klimaatverandering, tot een vervrouwelijking van de populaties kunnen leiden”
Op korte termijn zijn de warmere incubatietemperaturen een duwtje in de rug voor de zeeschildpadden, zegt hij. “In feite kunnen ze de bescherming van de soort ten goede komen, omdat er meer vrouwtjes zijn die eieren kunnen leggen en de grootte van de populatie kunnen opkrikken”, zeg hij. Pas over enkele decennia kan de trend schadelijk blijken, als de hele soort in grote mate begint te vervrouwelijken.