Klimaatverandering maakt werkplek te warm

Nieuws

Klimaatverandering maakt werkplek te warm

Klimaatverandering maakt werkplek te warm
Klimaatverandering maakt werkplek te warm

IPS

02 mei 2016

Door de klimaatverandering zullen miljoenen werknemers blootgesteld worden aan de gevolgen van hittegolven. Tegen 2030 kan dat de wereldeconomie tot 2000 miljard dollar per jaar aan productiviteit kosten, waarschuwen de VN.

Nu al krijgen meer dan een miljard werknemers te maken met toegenomen hittegolven, stelt een rapport van het Climate Vulnerable Forum, dat deze week werd voorgesteld op het hoofdkwartier van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

De streken die het hoogste risico lopen zijn Centraal-Amerika, Noord- en West-Afrika, Zuid- en Zuidoost-Azië en de Caraïben, maar ook bijvoorbeeld de zuidelijke staten in de VS. Groeilanden als India en Indonesië riskeren tot 10 procent productiviteitsverlies door de hitte, maar de Minst Ontwikkelde Landen dreigen het ergst getroffen te worden, omdat een groot deel van arbeid buiten gepresteerd wordt of in gebouwen met een povere klimaatregeling.

De beste manier om het probleem aan te pakken is de uitstoot van broeikasgassen verminderen, stelt het rapport. Maar zelfs als de klimaatverandering beperkt kan worden tot 1,5 graden Celsius, zoals vooropgesteld in het klimaatakkoord van Parijs, zullen de ergst getroffen regio’s ongeveer een maand extreme hitte per jaar te verwerken krijgen tegen 2030.

Productiviteit

Een dergelijke hitte vermindert de productiviteit, noopt tot meer pauzes en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen of verwondingen. ‘Als het te warm is, werken mensen minder efficiënt in de buitenlucht, in fabrieken, het kantoor of onderweg, omdat de lichamelijke en mentale capaciteit ondermijnd wordt’, stelt het rapport.

Dat vertaalt zich in macro-economische schade en vormt zo een “nieuwe laag” van kwetsbaarheid voor ontwikkelingslanden, zei Cecilia Rebong, permanente vertegenwoordiger voor de Filipijnen bij de VN, bij de publicatie van de studie. ‘Extreme hitte maakt werknemers kwetsbaarder voor stress en ondermijnt de economische groei omdat het de productiviteit aantast’, zegt ze. ‘Kwetsbare groepen moeten gesteund worden, maar er zijn limieten en kosten verbonden aan de strijd tegen de hitte. Deze studie onderstreept nogmaals de dringende en cruciale nood aan een beperking van de klimaatverandering tot 1,5 graden.’