"Klimaatverandering remt ontwikkeling kleine eilandstaten af"

De Caraïbische eilanden verwachten veel van een grote internationale conferentie begin september op Samoa, in de Zuidelijke Pacific. “We willen onze financiers duidelijk maken dat er geen recept bestaat dat voor alle kleine eilandstaten werkt.”

  • (c) nl.wikipedia.org Eilandstaten op de wereld. (c) nl.wikipedia.org

“Alle donoragentschappen en geldschieters zullen er zijn, maar ook het middenveld. We zullen spreken over de specifieke noden van kleine eilandstaten op het vlak van landbouw, gezondheid, jongeren, vrouwen en tal van andere zaken”, verklaart Pamela Thomas, ambassadeur van het middenveld bij de Verenigde Naties.

“Ik werk vooral rond landbouw, en daarbij richten we ons hoofdzakelijk op de klimaatverandering, die een grote impact heeft op de landbouwsector. Maar ook voedselzekerheid is een prioriteit”, vult Thomas aan.

Ter voorbereiding van de conferentie werd er een dertig pagina’s tellend document opgesteld met de bijzondere uitdagingen waaraan kleine eilandstaten het hoofd moeten bieden. Dat gaat breed van schuldaflossing, over duurzaam toerisme, klimaatverandering en hernieuwbare energie tot bedreigingen voor de visserij.

Duurzame ontwikkeling

“De grote uitdagingen van Caraïbische eilandstaten liggen op het vlak van duurzame ontwikkeling”, meent Ruleta Camacho, projectcoördinator bij het ministerie van Milieu van Antigua en Barbuda.

Ze ziet daarbij belangrijke verschillen tussen kleine eilandstaten en ontwikkelingslanden in het algemeen. “We hebben specifieke zwakke plekken, en onze ontwikkelingsprogressie hangt meer dan in andere ontwikkelingslanden samen met klimaatverandering en andere natuurlijke fenomenen. Door onze afgelegen ligging worden we soms afgeremd in onze ontwikkeling.”    

“Omdat we zo klein zijn, kunnen we ons gemakkelijker aanpassen en weerbaar tonen als volk en als land. Met het oog op onze uitdagingen moeten we aan onze financiers communiceren dat er geen recept bestaat dat voor alle kleine eilandstaten werkt”, aldus Camacho.

“We hebben socioculturele eigenaardigheden, daarom benadrukken we steeds op dit soort conferenties dat ze ons niet over dezelfde kam mogen scheren als Latijns-Amerikaanse landen. Er moet erkenning zijn voor onze noden als Caraïbische eilandstaten”, verduidelijkt ze.

Bedrijfsmodel

Camacho is optimistisch dat de internationale geldschieters hier oren naar zullen hebben, ook al is het lang niet de eerste keer dat de Caraïben bijzondere aandacht vragen. “Net als bij een bedrijfsmodel moet het niet van de eerste keer goed zijn. Je kan tien keer proberen, en als het dan succesvol blijkt, was het de pogingen waard. Maar het klopt dat we hier in het verleden al ontgoocheld over waren.”

Het thema van deze derde internationale conferentie over kleine eilandstaten is duurzame ontwikkeling dankzij duurzame partnerschappen. De doelstellingen zijn onder andere het identificeren van nieuwe uitdagingen en opportuniteiten voor de duurzame ontwikkeling van eilandstaten, en hiervoor prioriteiten bepalen die verder kunnen uitgewerkt worden binnen de VN, voor de periode na 2015.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.