Klimaatverandering slecht nieuws voor bijen
IPS
27 november 2014
De opwarming van het klimaat is een van de redenen voor de wereldwijde opmars van een bijenparasiet die vroeger enkel in zuidelijke streken voorkwam. Dat blijkt uit Duits en Brits onderzoek.
Wetenschappers zoeken al jaren naar de redenen waarom de bijenpopulaties vrijwel overal ter wereld achteruit boeren. Dat is mogelijk het gevolg van een verdwijnende habitat, verdwijnend voedsel, gsm-straling of van het gebruik van pesticiden. Maar ook de opmars van schadelijke parasieten speelt een rol.
Onderzoekers denken dat de klimaatverandering de opmars van een exotische parasiet in de hand werkt.
Een team onderzoekers van de Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg en de Queen’s University Belfast denken nu dat de klimaatverandering de opmars van een exotische parasiet in Noord-Europa in de hand werkt.
Ze onderzochten bijen die zowel geïnfecteerd waren met de exotische variant Nosema ceranae als met de originele variant, Nosema apis. Uit het experiment bleek dat de exotische variant de overhand neemt op de originele.
Martin LaBar (CC BY-NC 2.0)
Klimaat
Dat is een belangrijke bevinding, want de exotische variant rukt mee op dankzij de klimaatverandering. ‘Uit onze studie blijkt dat de exotische parasiet niet alleen een concurrentievoordeel heeft ten opzichte van de originele variant, maar dat de wereldwijde opmars ook afhankelijk is van klimatologische omstandigheden’, zegt Myrsini Natsopoulou, die het onderzoek leidde.
‘Nu de temperaturen wereldwijd stijgen, suggereren onze bevindingen dat de parasiet zich nog sneller zal verspreiden en zo een ernstige bedreiging kan vormen voor bijenkolonies’, zegt haar collega en medeauteur Robert Paxton. De studie verscheen vandaag (woensdag) in wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.