Klimaatwijziging maakt natuurbescherming dubbel zo duur

Nieuws

Klimaatwijziging maakt natuurbescherming dubbel zo duur

17 april 2012

De kosten om de natuur te beschermen zullen verdubbelen als gevolg van de klimaatwijziging. Tot die conclusie komt een internationaal team van wetenschappers dat voor het eerst de financiële relatie tussen klimaatwijziging en natuurbehoud onderzocht.

De kosten om bijvoorbeeld biodiversiteit te vrijwaren en drinkwater en lucht schoon te houden zullen almaar oplopen, in sommige gevallen zelfs verdubbelen, zeggen de wetenschappers. Ze onderzochten de situatie in Zuid-Afrika, Madagaskar en Californië.

Kweekprogramma’s

In de drie regio’s zullen de kosten om de soorten te beschermen toenemen, zegt hoofdauteur Lee Hannah, expert klimaatveranderingbiologie bij Conservation International.

In Californië bijvoorbeeld namen de onderzoekers elf plantensoorten in een beschermd gebied onder loep. Ze gingen na hoe de beschermingskosten van 2050 tot 2100 zouden evolueren onder realistische scenario’s voor klimaatverandering. De conclusie was dat de beschermde zone flink zou moeten worden uitgebreid en er dat kweekprogramma’s nodig zouden zijn om de soorten op hun huidige peil te houden.

De beschermingskosten stijgen daardoor met de helft tegen 2050 en ondergaan zelfs meer dan een verdubbeling tegen 2100. En zelfs met die extra inspanningen zullen sommige soorten het niet halen.

Kostenefficiëntie

Maar “het is niet allemaal kommer en kwel”, zegt Belinda Reyers, hoofdwetenschapper Biodiversiteit bij de Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek in Zuid-Afrika. “De studie over Zuid-Afrika laat zien dat een nieuwe benadering van natuurbehoud en nieuwe partnerschappen een belangrijke rol kunnen spelen in het verlagen van deze kosten.”

“Deze studies tonen dat het moeilijker en duurder zal worden om de natuur te beschermen”, zegt klimaatwetenschapper Rebecca Shaw, ondervoorzitter van het Environmental Defense Fund. Shaw pleit voor “meer creativiteit, voor innoverende en kostenefficiënte private incentives voor natuurbehoud.”

De drie studies zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Conservation Biology. Aan het onderzoek is meegewerkt door Conservation International, de Raad voor Wetenschappelijk en Industrieel Onderzoek in Zuid-Afrika, het Environmental Defense Fund, de Botanische Tuin van Missouri, de Queen’s University in Belfast, het Zuid-Afrikaans Nationaal Instituut voor Biodiversiteit, The Nature Conservancy, de Universiteit van California Berkeley en de Universiteit van California Santa Barbara.