Koolstofgeld in Brussel

Nieuws

Koolstofgeld in Brussel

Klimaat, economie, tewerkstelling en sociale cohesie zitten in een diepgaande crisis. Brussel en drie andere Europese steden pakken het probleem aan met alternatieve munten.

Sinds Kopenhagen lijken steeds meer mensen en lagere overheden te beseffen dat een allesomvattend mondiaal klimaatakkoord niet voor morgen is. Dat geeft stedelijke initiatieven zoals de Rotterdamse NU-spaarkaart de wind in de zeilen. Op die kaart kunnen Rotterdammers punten sparen als ze fairtrade of ecologische producten kopen, als ze meer groenten eten of gebruik maken van bus en tram…
Met de gespaarde punten kunnen dan weer dagkaarten voor het openbaar vervoer of kaartjes voor onder meer de bioscoop of het theater verdiend worden. Het idee is een combinatie van de klassieke klantenkaarten en complementaire muntsystemen –geld dat niet onder de Nationale Bank valt, maar wel functioneert als betalingsmiddel voor goederen en diensten bij mensen en bedrijven die zich inschrijven in het systeem.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft begin maart besloten ook een dergelijk initiatief op te zetten, samen met Belfast, Liverpool en Dublin. Onder de werknaam Success Card werkt men een systeem uit dat burgers aanzet tot duurzaam gedrag en dat tegelijk de KMO-economie stimuleert. ‘Dat laatste is niet onbelangrijk’, zegt geldspecialist Bernard Lietaer, ‘want de KMO’s zorgen voor het overgrote deel van de werkgelegenheid.’
Het project is nog in een aanloopfase, maar zou uiteindelijk de ambitie hebben om honderdduizend Brusselaars te bereiken en minstens 200 KMO’s. Volgens Jolien De Troch van het Brussels Instituut voor Milieubeheer wordt het eerstvolgende jaar gebruikt om te kijken of er inderdaad een bruikbaar en efficiënt systeem voor de Brusselse regio uitgedokterd kan worden. Een van de vragen daarbij is of de “Success Card” alleen aan inwoners van Brussel aangeboden wordt, of dat ook de tienduizenden forenzen ermee gestimuleerd zullen worden tot een zachtere mobiliteit, duurzaam energiegebruik en groene aankopen. (gg)