Kopenhagen telt nu meer fietsen dan auto’s

De Deense hoofdstad Kopenhagen telt deze maand voor het eerst meer fietsen dan auto’s op de weg. Dat is het gevolg van een stevig fietsbeleid en jarenlange investeringen in infrastructuur.

  • Tony Webster (CC BY 2.0) Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Tony Webster (CC BY 2.0)
  • Bo Nielsen CC BY-NC-ND 2.0 Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Bo Nielsen CC BY-NC-ND 2.0
  • Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0) Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Dylan Passmore (CC BY-NC 2.0) Fietsen in Kopenhagen Dylan Passmore (CC BY-NC 2.0)
  • Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0) Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Kopenhagen geldt al een tijdje als de fietshoofdstad van de wereld, maar veertig jaar geleden was dat nog helemaal anders.

In 1970 telde de stad nog 351.133 auto’s en amper 100.000 fietsen. De laatste decennia zetten verschillende burgemeesters echter steeds nadrukkelijker in op de fiets.

In de voorbije tien jaar alleen al investeerde de stad daarbij 134 miljoen euro in infrastructuur, met enkele opvallende fietsbruggen als kroonstuk.

In de voorbije tien jaar alleen al investeerde de stad daarbij 134 miljoen euro in infrastructuur, met enkele opvallende fietsbruggen als kroonstuk.

Dankzij dat beleid werd de fiets snel populairder. In de voorbije twintig jaar steeg het fietsverkeer in de stad met 68 procent.

Het voorbije jaar kwamen er opnieuw 35.080 fietsen bij, waardoor het totaal nu afklokt op 265.700. Dat is voor het eerst meer dan het aantal auto’s dat nog in de stad rondrijdt, 252.600 stuks.

Voor de huidige burgemeester Morten Kabell is het werk nog niet af. Hij ziet het centrum van de stad binnen tien jaar helemaal autovrij worden en hoopt dat tegen 2025 de helft van alle verplaatsingen in de hele stad met de fiets kan gebeuren.

Dat is haalbaar, want nu al gebeurt 41 procent van de verplaatsingen met de fiets.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.