Kopenhagen telt nu meer fietsen dan auto’s

De Deense hoofdstad Kopenhagen telt deze maand voor het eerst meer fietsen dan auto’s op de weg. Dat is het gevolg van een stevig fietsbeleid en jarenlange investeringen in infrastructuur.

  • Tony Webster (CC BY 2.0) Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Tony Webster (CC BY 2.0)
  • Bo Nielsen CC BY-NC-ND 2.0 Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Bo Nielsen CC BY-NC-ND 2.0
  • Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0) Cykelslangen, de fietsersbrug in Kopenhagen Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Dylan Passmore (CC BY-NC 2.0) Fietsen in Kopenhagen Dylan Passmore (CC BY-NC 2.0)
  • Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0) Planetgordon.com (CC BY-NC-ND 2.0)

Kopenhagen geldt al een tijdje als de fietshoofdstad van de wereld, maar veertig jaar geleden was dat nog helemaal anders.

In 1970 telde de stad nog 351.133 auto’s en amper 100.000 fietsen. De laatste decennia zetten verschillende burgemeesters echter steeds nadrukkelijker in op de fiets.

In de voorbije tien jaar alleen al investeerde de stad daarbij 134 miljoen euro in infrastructuur, met enkele opvallende fietsbruggen als kroonstuk.

In de voorbije tien jaar alleen al investeerde de stad daarbij 134 miljoen euro in infrastructuur, met enkele opvallende fietsbruggen als kroonstuk.

Dankzij dat beleid werd de fiets snel populairder. In de voorbije twintig jaar steeg het fietsverkeer in de stad met 68 procent.

Het voorbije jaar kwamen er opnieuw 35.080 fietsen bij, waardoor het totaal nu afklokt op 265.700. Dat is voor het eerst meer dan het aantal auto’s dat nog in de stad rondrijdt, 252.600 stuks.

Voor de huidige burgemeester Morten Kabell is het werk nog niet af. Hij ziet het centrum van de stad binnen tien jaar helemaal autovrij worden en hoopt dat tegen 2025 de helft van alle verplaatsingen in de hele stad met de fiets kan gebeuren.

Dat is haalbaar, want nu al gebeurt 41 procent van de verplaatsingen met de fiets.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift