Krillvissers ijveren mee voor zeereservaten in Antarctica

NOAA (CC BY 2.0)

 

Krillvisbedrijven die actief zijn in het Zuidpoolgebied scharen zich achter de campagne voor een reservaat rond het Antarctische Schiereiland. De bedrijven zullen er vrijwillig wegblijven.

Krill is een verzamelnaam voor de kleine garnaalachtige dieren die de basis vormen voor het Antarctische ecosysteem en gegeten worden door onder meer pinguïns, zeehonden, en walvissen. Krill wordt ook door de mens intensief bevist, omdat het bron is van omega-3.

Een grote meerderheid van de bedrijven die in de wateren rond Antarctica op krill vist, heeft nu beloofd om weg te blijven uit grote delen van de oceaan rond het Antarctisch Schiereiland en bufferzones in acht te nemen rond broedende pinguïnkolonies.

De bedrijven beloven ook het wetenschappelijke en politieke proces te steunen voor een netwerk van grootschalige zeereservaten in het poolgebied, ook in regio’s waar ze momenteel werkzaam zijn. De betrokken bedrijven zijn lid van de Association of Responsible Krill (ARK), goed voor 85 procent van de krillvisserij in Antarctica.

Momentum

“Het momentum voor de bescherming van de Antarctische wateren en biodiversiteit kent een sneeuwbaleffect”, zegt Frida Bengtsson van Greenpeace. “Een enorme beweging van mensen voer de hele wereld krijgt de steun van wetenschappers, bekendheden, overheden en nu ook de krillindustrie zelf. Dit is een moedige en vooruitstrevende actie van deze bedrijven, en we hopen dat de rest van de industrie volgt.”

Voor de bedrijven is het beschermen van Antarctica ook in hun eigen belang. “Het behouden van het ecosysteem op Antarctica is een deel van wie we zijn”, zegt Kristine Hartmann van Aker BioMarine, het grootste krillbedrijf ter wereld. “Onze permanente dialoog met ARK-leden, wetenschappers en milieuorganisaties zoals Greenpeace maakt inspanningen zoals deze mogelijk. We zijn ervan overtuigd dat het engatment van ARK mee zal verzekeren dat kril een duurzame en stabiele bron van gezonde omega-3 blijft in de toekomst.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift