Kwart Iraakse kinderen leeft in armoede

UN Photo/Bikem Ekberzade (CC BY-NC-ND 2.0)

Ongeveer een kwart van alle kinderen in Irak leeft in armoede en na meer dan vier jaar geweld moeten gezinnen “extreem veel moeite doen” om te overleven.

Ongeveer een kwart van alle kinderen in Irak leeft in armoede en na meer dan vier jaar geweld moeten gezinnen “extreem veel moeite doen” om te overleven. Dat zegt het VN-Kinderfonds Unicef naar aanleiding van een grote wederopbouwconferentie die vandaag begint in Koeweit.

De strijd van de Iraakse overheid tegen de Islamitische Staat (IS) sinds 2014 heeft geleid tot grootschalige verwoesting van onder meer scholen, huizen en ziekenhuizen.

‘Kinderen zijn de toekomst van Irak’, zegt Geert Cappelaere, regiodirecteur van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘De Irak-conferentie deze week in Koeweit is een kans voor de wereldleiders om te laten zien dat ze bereid zijn in kinderen te investeren. Op die manier investeer je in de wederopbouw van een stabiel Irak.’

3 miljoen kinderen

Sinds 2014 verifieerden de VN honderdvijftig aanvallen op onderwijsfaciliteiten en ongeveer vijftig op gezondheidscentra en hun personeel. De helft van de scholen in Irak moet gerepareerd worden en meer dan 3 miljoen kinderen konden in de afgelopen jaren tijdelijk niet naar school.

Alleen al in Mosul zijn meer dan 21.400 huizen verwoest of beschadigd, volgens cijfers van de VN.

Van de ontheemd geraakte gezinnen die terugkeren naar huis, hebben de armsten vaak geen andere keuze dan te wonen in de ruïne van hun huis. Een situatie die schadelijk is voor de kinderen. Alleen al in Mosul zijn meer dan 21.400 huizen verwoest of beschadigd, volgens cijfers van de VN.

Psychosociale hulp

Unicef roept deelnemers aan de conferentie die vandaag en morgen wordt gehouden in Koeweit op om zich in te zetten herstel van de basisinfrastructuur en diensten voor kinderen, inclusief psychosociale hulp.

Ook Zena Ali Ahmad, regiodirecteur voor de Arabische regio bij VN-Habitat, schaart zich achter die oproep. ‘Kinderen worden het hardst geraakt tijdens oorlogen. Wederopbouw heeft prioriteit, er moet voldoende geld voor komen en het moet snel gebeuren’, zegt ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3248   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift