Kwart Iraakse kinderen leeft in armoede

UN Photo/Bikem Ekberzade (CC BY-NC-ND 2.0)

Ongeveer een kwart van alle kinderen in Irak leeft in armoede en na meer dan vier jaar geweld moeten gezinnen “extreem veel moeite doen” om te overleven.

Ongeveer een kwart van alle kinderen in Irak leeft in armoede en na meer dan vier jaar geweld moeten gezinnen “extreem veel moeite doen” om te overleven. Dat zegt het VN-Kinderfonds Unicef naar aanleiding van een grote wederopbouwconferentie die vandaag begint in Koeweit.

De strijd van de Iraakse overheid tegen de Islamitische Staat (IS) sinds 2014 heeft geleid tot grootschalige verwoesting van onder meer scholen, huizen en ziekenhuizen.

‘Kinderen zijn de toekomst van Irak’, zegt Geert Cappelaere, regiodirecteur van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. ‘De Irak-conferentie deze week in Koeweit is een kans voor de wereldleiders om te laten zien dat ze bereid zijn in kinderen te investeren. Op die manier investeer je in de wederopbouw van een stabiel Irak.’

3 miljoen kinderen

Sinds 2014 verifieerden de VN honderdvijftig aanvallen op onderwijsfaciliteiten en ongeveer vijftig op gezondheidscentra en hun personeel. De helft van de scholen in Irak moet gerepareerd worden en meer dan 3 miljoen kinderen konden in de afgelopen jaren tijdelijk niet naar school.

Alleen al in Mosul zijn meer dan 21.400 huizen verwoest of beschadigd, volgens cijfers van de VN.

Van de ontheemd geraakte gezinnen die terugkeren naar huis, hebben de armsten vaak geen andere keuze dan te wonen in de ruïne van hun huis. Een situatie die schadelijk is voor de kinderen. Alleen al in Mosul zijn meer dan 21.400 huizen verwoest of beschadigd, volgens cijfers van de VN.

Psychosociale hulp

Unicef roept deelnemers aan de conferentie die vandaag en morgen wordt gehouden in Koeweit op om zich in te zetten herstel van de basisinfrastructuur en diensten voor kinderen, inclusief psychosociale hulp.

Ook Zena Ali Ahmad, regiodirecteur voor de Arabische regio bij VN-Habitat, schaart zich achter die oproep. ‘Kinderen worden het hardst geraakt tijdens oorlogen. Wederopbouw heeft prioriteit, er moet voldoende geld voor komen en het moet snel gebeuren’, zegt ze.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift