"Laat Colombiaanse veehouders ‘CO2-boeren’ worden"

Het overschakelen van veehouderijen naar bosteelt is een goedkope manier om de klimaatverandering tegen te gaan en bedreigde diersoorten te beschermen. Dat stelt een studie verschenen in het tijdschrift Nature Climate Change.

  • CC BY-NC-SA 2.0 nottinghamvets Een boer melkt een van zijn koeien op zijn boerderij even buiten Bogota, Colombia. CC BY-NC-SA 2.0 nottinghamvets

De onderzoekers bestudeerden de biodiversiteit, CO2-opslag en de economische activiteit in de westelijke Andes van Colombia, een van de meest bedreigde ecosystemen in de wereld waar veehouderij de dominante vorm van landbouw is.

Zij ontdekten dat de boeren evenveel of zelfs meer geld kunnen verdienen, als ze zouden toestaan dat hun land opnieuw bosrijk wordt.

Het alternatief zou betekenen dat de boeren vergoed worden om van veeboer om te schakelen naar ‘CO2-boer’ door hen 1,99 dollar te betalen per ton CO2 die hun bomen aan de atmosfeer onttrekken.

Klimaatverandering stoppen

“Door een emissiehandel te genereren, doen de boeren financieel voordeel en kunnen significante hoeveelheden CO2 aan de atmosfeer onttrokken worden tegen minimale kosten. Het is een win-winstituatie”, zegt hoofdonderzoeker James Gilroy van de Universiteit van East Anglia.

“Als we geld vinden om hierin te investeren, kan dit een belangrijk mechanisme zijn om de klimaatverandering te stoppen en een aantal van de meest bedreigde diersoorten ter wereld te beschermen”, zegt David Edwards van de Universiteit van Sheffield. “De economische voordelen van rundveehouderij zijn minimaal. Beter is het om hun land voor 30 jaar te huren en hen te betalen voor het opslaan van koolstof. “

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift