"Laat Colombiaanse veehouders ‘CO2-boeren’ worden"

Het overschakelen van veehouderijen naar bosteelt is een goedkope manier om de klimaatverandering tegen te gaan en bedreigde diersoorten te beschermen. Dat stelt een studie verschenen in het tijdschrift Nature Climate Change.

  • CC BY-NC-SA 2.0 nottinghamvets Een boer melkt een van zijn koeien op zijn boerderij even buiten Bogota, Colombia. CC BY-NC-SA 2.0 nottinghamvets

De onderzoekers bestudeerden de biodiversiteit, CO2-opslag en de economische activiteit in de westelijke Andes van Colombia, een van de meest bedreigde ecosystemen in de wereld waar veehouderij de dominante vorm van landbouw is.

Zij ontdekten dat de boeren evenveel of zelfs meer geld kunnen verdienen, als ze zouden toestaan dat hun land opnieuw bosrijk wordt.

Het alternatief zou betekenen dat de boeren vergoed worden om van veeboer om te schakelen naar ‘CO2-boer’ door hen 1,99 dollar te betalen per ton CO2 die hun bomen aan de atmosfeer onttrekken.

Klimaatverandering stoppen

“Door een emissiehandel te genereren, doen de boeren financieel voordeel en kunnen significante hoeveelheden CO2 aan de atmosfeer onttrokken worden tegen minimale kosten. Het is een win-winstituatie”, zegt hoofdonderzoeker James Gilroy van de Universiteit van East Anglia.

“Als we geld vinden om hierin te investeren, kan dit een belangrijk mechanisme zijn om de klimaatverandering te stoppen en een aantal van de meest bedreigde diersoorten ter wereld te beschermen”, zegt David Edwards van de Universiteit van Sheffield. “De economische voordelen van rundveehouderij zijn minimaal. Beter is het om hun land voor 30 jaar te huren en hen te betalen voor het opslaan van koolstof. “

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.