Landbouw wordt ook in zoutrijk gebied mogelijk

Onderzoekers hebben ontdekt hoe je planten goed kunt laten groeien in een te zoute bodem. Dat is belangrijk want overal ter wereld kampen steeds meer landbouwgewassen met die saliniteit.

  • IFPRI-IMAGES (CC BY-NC-ND 2.0) Planten hebben het moeilijk in een zoutrijke bodem. Komt daar binnenkort verandering in? IFPRI-IMAGES (CC BY-NC-ND 2.0)

Planten in een zeer zoutrijke bodem hebben last van stress. Daardoor groeien ze minder. Landbouwen in zulke zones kent een kleinere opbrengst.

Een Australisch team heeft nu een tot nog toe onbekende familie van proteïnen ontdekt die planten met zoutstress beter laat groeien. De zogeheten CC-proteïnen helpen de planten biomassa te produceren, en hoe meer biomassa hoe groter de plant.

Cellulose

Het grootste deel van de biomassa van planten bestaat uit celwanden, met cellulose als belangrijkste component. Het gaat er dus om planten te helpen celwanden en cellulose te produceren.

Het team ontdekte dat de zogeheten CC-proteïnen actiever worden bij hoge zoutconcentraties in de bodem. Het deed de test met planten waarbij het de proteïnen genetisch uitschakelde: die groeiden veel minder goed in zoutrijke bodem.

De vondst opent perspectieven want steeds vaker krijgt landbouw met te zoutrijke bodems af te rekenen. ‘Steeds meer kampen gewassen overal ter wereld met zoutstress door een hoog zoutgehalte in de bodem (ook bekend als saliniteit)’, zegt Staffan Persson van de Universiteit van Melbourne (Australië), die het onderzoek leidde. ‘Het gaat om 20 procent van de totale hoeveelheid en 33 procent van de geïrrigeerde hoeveelheid landbouwgrond ter wereld.’

Dat is een probleem als we tegen 2050 onze voedselproductie met 70 procent moeten opvoeren om 2,3 miljard mensen extra te voeden, zegt Persson, die vroeger bij het befaamde Max Planck-instituut voor Moleculaire Plantfysiologie in Potsdam werkte. ‘Saliniteit is een beperkende factor om die doelstelling te bereiken, aangezien meer dan 50 procent van de bebouwbare grond te zout kan zijn tegen 2050.’

De studie verscheen in de vakpublicatie Cell.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.