Landroof en landconcentratie zijn ook Europees probleem
18 april 2013
Landroof en grootgrondbezit worden vaak geassocieerd met ontwikkelingslanden, maar ook in Europa vormen ze volgens de European Coordination Via Campesina (ECVC) een reëel probleem. Zo zou drie procent van de grondbezitters de helft van alle landbouwgrond in handen hebben, een evolutie die versterkt wordt door het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de EU, aldus ECVC.
In een rapport waaraan 25 auteurs uit 11 verschillende landen meewerkten, beschrijft het ECVC hoe landconcentratie ook in Europa een reëele problematiek is: drie procent van de grondbezitters blijkt de helft van alle Europese landbouwgrond in handen te hebben, cijfers die vergelijkbaar zijn met Brazilië, Colombia en de Filippijnen. Vooral in Oost-Europa zou de landbouwgrond de laatste jaren bij een steeds kleinere groep grondbezitters zijn terechtgekomen.
Landbouwbeleid verantwoordelijk
Ook in Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Oostenrijk stelt het rapport in meer of mindere mate hetzelfde probleem vast. Volgens de analyse van het ECVC zijn de Europese subsidies in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) mede verantwoordelijk: ze stimuleren schaalvergroting en marginaliseren kleine landbouwbedrijven, aldus het rapport. In Spanje werd in 2009 75 procent van de landbouwsubsidies uitgedeeld aan 16 procent van de landbouwers. Verder dragen ook de ontginningsindustrie, de stedelijke wildgroei, vastgoedprojecten, toerisme en andere commerciële ondernemingen bij tot de landroofproblematiek.
Bovendien wordt het voor jonge landbouwers steeds moeilijker om een stuk land te bemachtigen. Volgens professor Jan Douwe van der Ploeg van de Wageningen Universiteit, één van de auteurs van de studie, wordt de situatie voor jongeren die land willen bewerken steeds dramatischer: “Landtoegang voor jonge boeren is altijd al een probleem geweest, maar de situatie verslechtert. En het nieuwe GLB lijkt niet voor een meer democratisch landtoegang voor jonge boeren te kunnen zorgen.”
Lees ook Hedendaags goud in Europa