Latijns-Amerika blogt 200 jaar dekolonisatie
Diego Cevallos
16 maart 2008
Zeven jonge Mexicaanse studenten zijn aan een rondreis langs zeven Latijns-Amerikaanse landen begonnen om een reportage te maken over de tweehonderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Spanje, die wordt gevierd in 2009 en 2010. Hun foto’s, video’s en verhalen worden gebundeld op een blog: Expedición 1808.
De zeven zijn de gelukkige winnaars van een wedstrijd die werd georganiseerd door het bestuur van Mexico-Stad, dat wordt geregeerd door de linkse PRD. Ze zijn jonger dan 25 en gespecialiseerd in literatuur, geschiedenis, economie, fotografie, plastische kunsten, muziek en film. Hun rondreis brengt hen langs de hoofdsteden van Spanje, Venezuela, Colombia, Bolivia, Argentinië, Chili, Ecuador, en verschillende steden in Mexico.
De bedoeling van het project is van een gevarieerd beeld te brengen van Latijns-Amerika op de vooravond van de tweehonderdste verjaardag van hun onafhankelijkheid van Spanje, zegt Enrique Márquez, die de feestelijkheden coördineert voor Mexico-Stad.
De officiële herdenkingen starten op 25 mei 2009 in Sucre, de grondwettelijke hoofdstad van Bolivia, gevolgd door de Ecuadoraanse hoofdstad Quito op 10 augustus 2009. Mexico-Stad en Santiago de Chile sluiten het rijtje af op16 en 18 september 2010.
Eenheid in verscheidenheid
“Je zou denken dat de onafhankelijkheid onze landen uit elkaar heeft gedreven”, luidt het op de blogsite, “Maar in feite zijn er meer gelijkenissen dan verschillen, meer kansen om ervaringen te delen dan in je hoekje te blijven zitten.”
De 24-jarige Ariette Armella, die literatuur heeft gestudeerd, hoopt “de vinger op de pols te kunnen leggen van de steden die we bezoeken en genoeg inspiratie op te doen voor een reeks kortverhalen.” Ook filmmaker Enrique Vázquez verheugt zich op nieuwe ontdekkingen: “De festiviteiten gaan duidelijk maken hoever we staan in Latijns-Amerika.”
In Mexico lijkt er alvast weinig eensgezindheid te bestaan over de tweehonderdste verjaardag. Het bestuur van de hoofdstad organiseert zijn eigen festiviteiten omdat het zich niet wilde aansluiten bij een nationaal initiatief van de conservatieve president Felipe Calderón van de Nationale Actiepartij (PAN). In 2010 herdenkt Mexico bovendien de honderdste verjaardag van de Mexicaanse revolutie, onder aanvoering van de legendarische boerenleiders Emiliano Zapata (1879-1919) en Pancho Villa (1878-1923).