Latijns-Amerika herstelt sneller dan verwacht van crisis

Nieuws

Latijns-Amerika herstelt sneller dan verwacht van crisis

Pamela Sepúlveda

13 december 2009

De Latijns-Amerikaanse economie herstelt sneller dan verwacht, zegt de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal). De VN-organisatie verwacht voor volgend jaar een gemiddelde groei van 4,1 procent.

Volgens Cepal-hoofd Alicia Bárcena kon Latijns-Amerika de crisis het hoofd bieden dankzij het overschot op de openbare begrotingen (“voor het eerst in veertig jaar”), een groei van 3 procent per persoon in de laatste 6 jaar en een grotere aanwezigheid van de staatsbanken.
De voorzichtigheid van privébanken, die hun kredieten beperkten, met alle gevolgen van dien voor kleine en middelgrote bedrijven, werd gecompenseerd door de aanwezigheid van de staatsbanken, “die over het algemeen hun kredieten hebben vergroot”, zegt Jurgen Weller, onderdirecteur economische ontwikkeling bij de Cepal.

Reserves

Volgens Weller hebben verscheidene landen reserves opgebouwd toen het goed ging en konden ze daardoor hun overheidsuitgaven optrekken en sociale programma’s versterken. “Latijns-Amerika heeft ervoor gezorgd dat niet opnieuw de armen, de mensen met lage inkomens het grote slachtoffer werden.”
De signalen voor 2010 zijn positief, maar of de regio opnieuw het niveau van voor 2008 haalt, daarvoor is het te vroeg, zegt de Cepal. De VN-organisatie benadrukt dat de Latijns-Amerikaanse economie dringend nood heeft aan innovatie en diversificatie en nieuwe markten, vooral in Azië, moet opzoeken.
Een studie van het VN-ontwikkelingsprogramma (UNDP) geeft aan dat de Latijns-Amerikaanse economie dit jaar zal afsluiten met een negatieve groei van 1,8 procent. Vooral Mexico, Centraal-Amerika en de Caraïben kregen harde klappen.