Latijns-Amerika loopt achter bij ontwikkeling van internet

Latijns-Amerika investeert veel te weinig in het internet. De regio scoort daardoor slecht voor onder meer snelheid en veiligheid.
 

  • lecates (CC BY-NC 2.0) 'Er is nood aan meer investeringen en meer infrastructuur' lecates (CC BY-NC 2.0)

Latijns-Amerika loopt vooral vertraging bij de constructie van internetknooppunten (internet exchange points of IXP’s). Daardoor blijft het internet relatief duur en traag.

Ook de migratie van IPv4 naar IPv6, versie 6 van het internetprotocol, gaat niet snel genoeg. IPv6 biedt veel meer mogelijkheden voor internetadressen, beveiliging, mobiel internet en multimediaverkeer in real time. Toepassingen in het onderwijs en de medische sector hebben dit nodig.

Breedband voor iedereen

‘Er is nood aan meer investeringen en meer infrastructuur’, zegt Lacier Dias van het Braziliaanse adviesbureau VLSM over zijn eigen land. ‘Door de uitgestrektheid en de grote afstanden is het een uitdaging om heel het land te bereiken. Een andere uitdaging is breedband voor alle gebruikers.’

Brazilië heeft in Latijns-Amerika het grootste aantal internetknooppunten. Het land nam zich al in 2004 voor meer IXP’s te installeren om het verkeer tussen universiteiten en telecombedrijven te verbeteren.

De 32 huidige knooppunten bestrijken 16 van de 26 deelstaten. Brazilië heeft concrete plannen voor nog 16 knooppunten en bestudeert er nog minstens 47 andere.
Argentinië heeft momenteel 11 internetknooppunten, Mexico heeft er slechts één.

Geen regionale knooppunten

In tegenstelling tot Europa heeft Latijns-Amerika geen regionale internetknooppunten, die het verkeer tussen landen versnellen.

Eind september leggen de Verenigde Naties zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) vast, met 169 concrete doelstellingen voor 2030. Het negende Duurzame Ontwikkelingsdoel heeft het onder meer over een universele toegang tot het internet tegen 2020.

Vandaag gebruikt bijna de helft van de Latijns-Amerikaanse bevolking het internet. Chili, Argentinië en Uruguay hebben het grootste aantal gebruikers, Guatemala, Honduras en Nicaragua bengelen achteraan de rangschikking; daar valt vooral de kloof tussen steden en platteland op.

Van alle informatie die Latijns-Amerika op het internet raadpleegt, wordt slechts 30 procent in de regio zelf geproduceerd. Dat is toe te schrijven aan de beperkte toegang tot breedbandinternet en het tekort aan knooppunten, stelt een studie van het Studiecentrum voor Telecommunicatie in Latijns-Amerika. Bij de 100 populairste websites zijn er slechts 26 Latijns-Amerikaanse.

De Latijns-Amerikaanse landen hebben de laatste zeven jaar 150 miljard dollar in telecommunicatie geïnvesteerd. Om de digitale kloof te dichten is de komende zeven jaar zeker nog 400 miljard dollar nodig.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift