Latijns-Amerikanen vinden Venezuela minder democratisch

Nieuws

Latijns-Amerikanen vinden Venezuela minder democratisch

11 februari 2011

De meeste Latijns-Amerikanen vonden al dat de democratie in Venezuela niet echt fraai oogde, nu zeggen ze dat de democratie er nog op achteruit gegaan is. Dat blijkt uit opiniepeilingen van het gerenommeerde onderzoeksbureau Latinobarómetro. In Venezuela zelf heerst een andere perceptie.

Hoe democratisch is Venezuela? Die vraag legden de onderzoekers van Latinobarómetro voor aan inwoners van achttien verschillende Latijns-Amerikaanse landen. Ze moest een score van 0 tot 10 geven, waarbij 0 ondemocratisch is en 10 zeer democratisch.

In 2009 gaven de Latijns-Amerikanen buiten Venezuela nog net een 5 aan Venezuela. Maar de perceptie is dat de democratie in het land van het Hugo Chávez erop achteruit gaat: vorig jaar daalde de score tot 4,3. Alleen Cuba doet slechter, met 3,5. Honduras, dat nog steeds zijn wonden likt na de staatsgreep van 2009, doet iets beter dan Venezuela: 4,8. Het gemiddelde voor Latijns-Amerika ligt op 6,5.

De Venezolanen zelf zien hun democratie helemaal anders. Maar liefst 84 procent steunt de eigen democratie, een stijging met 24 procentpunt ten opzichte van 1990, toen deze meting voor het eerst gebeurde. De stijging was vooral sterk na 2000; Hugo Chávez is president van Venezuela sinds 1999.

Chávez zelf krijgt een gunstig oordeel van 55 procent van de Venezolanen. Buiten Venezuela ligt hij vooral goed in landen met linkse regering, zoals Ecuador en Nicaragua. In landen met een rechts bestuur, zoals Mexico en Colombia, ligt de flamboyante president het slechtst. In heel Latijns-Amerika laat een derde van de bevolking zich gunstig uit over Chávez.