Leger betrokken bij afrekeningen in drugmilieu

Nieuws

Leger betrokken bij afrekeningen in drugmilieu

Gustavo González

25 oktober 2002

De arrestatie van vijf Chileense legerofficieren op beschuldiging van bescherming en bewapening van drugtrafikanten zit de regering van president Ricardo Lagos erg hoog. Chili heeft een naar Zuid-Amerikaanse normen relatief ongeschonden reputatie op het vlak van drugs hoog te houden. Woensdag werden korporaals Carlos León en Emilio Cisterna, ex-kolonel Edmundo O'Kuingttons, majoor Fernando Sanhueza en sergeant Sergeant Gerardo Muñoz gearresteerd. De korporaals worden verdacht van betrokkenheid bij twee moorden die besteld werden door rivaliserende drugbendes en de hele kliek zou een drugkartel tegen betaling voorzien hebben van wapens en bescherming.

Het schandaal barstte los nadat de politie elf dagen geleden een drugsbende oprolde in de stad Los Andes. Naast een drugvangst van 600 kilo marihuana leverde de operatie twee Russische AK-47’s op die vreemd genoeg het insigne droegen van het Chileense leger. Uit de bekentenissen van de drughandelaren bleek dat de vijf genoemde officieren hen wapens en bescherming boden. Rechter Rosa María Pinto opende woensdag een zaak tegen zowel de drughandelaars als hun militaire handlangers. Tegen León en Cisterna wordt een bijkomend onderzoek geopend voor hun vermeende betrokkenheid bij de huurmoord op de Paraguayaanse drugshandelaar Clayton Thomzack in januari en nog een andere afrekening binnen het drugsmilieu. Het is niet duidelijk of die betrokkenheid slaat op het leveren van wapens dan wel op de moord zelf.

De consternatie is groot, zowel in het leger als in politieke kringen. Het Chileense leger is zelf aan een onderzoek begonnen en Defensieminister Michelle Bachelet volgt op vraag van president Ricardo Lagos de zaak van nabij. Bachelet en stafchef Luis Emilio Cheyre benadrukten unisono dat het leger zelf geen uitstaans heeft met de zaak. De centrumlinkse doet er alles aan om het imagoverlies voor Chili tot een minimum te beperken. De vergelijking met Mexico - waar Defensieminister Clemente Vega zich op 15 oktober gedwongen zag bataljon 65 van de infanterie te ontbinden omdat het te sterk gecorrumpeerd was door de drughandel - wordt resoluut van de hand gewezen. Bataljon 65, een 600 man sterke antidrugseenheid in de provincie Sinaloa, ontving massaal zwijggeld van de drugmaffia en een deel van de soldaten waren blijkbaar zelf zware gebruikers.

Chili heeft een relatief ongeschonden reputatie wat betreft drugsgeld, zegt een anonieme regeringsbron. Nu is er echter een bewijs van een organisatie die erg veel weg heeft van een drugkartel én er zijn aanwijzingen dat de tentakels ervan tot in het leger reiken. Dat kan erg schadelijk zijn voor het imago van het land. In tegenstelling tot landen als Colombia, Bolivia en Mexico doet Chili voorlopig niet mee aan de door de VS gefinancierde ‘oorlog tegen drugs’.