Lente komt al 16 dagen vroeger in noordpoolgebied

Public domain (CC0)

 

Hoe noordelijker je gaat, hoe vroeger de lente begint. In het noordpoolgebied begint de lente al 16 dagen vroeger dan 10 jaar geleden.

Door de klimaatverandering komt de lente elk jaar vroeger. Maar niet overal ter wereld schuift de lente even snel op.

Per 10 graden noorderbreedte arriveert de lente vier dagen vroeger dan tien jaar geleden. Dat is drie keer zoveel als vorige studies aangaven.

Onderzoekers van de University of California-Davis stelden vast dat de lente vroeger begint naarmate je dichter bij de Noordpool komt. Ze ontdekten er een systeem in: per 10 graden noorderbreedte arriveert de lente vier dagen vroeger dan tien jaar geleden. Dat is drie keer zoveel als vorige studies aangaven.

In Los Angeles komt de lente een dag vroeger dan een decennium geleden, in Chicago vier dagen vroeger en in het noordpoolgebied zelfs zestien dagen vroeger.

Bevestiging

‘Deze studie bevestigt waarnemingen die al jaren circuleren bij wetenschappers en in populaire rapporten’, zegt hoofdauteur Eric Post. ‘De lente komt inderdaad vroeger, en in het noordpoolgebied schuift de lente sneller op dan op lagere breedtegraden. Onze studie voegt daaraan toe dat dergelijke verschillen verband houden met een snellere lenteopwarming op hogere breedtegraden.’

Voor de studie bekeken de onderzoekers onder meer wanneer vogels gingen migreren, bloemen gingen bloeien en bomen weer bladeren kregen. Ze analyseerden ook 743 vroegere publicaties over de opschuivende lente; die bevatten gegevens over een periode van 86 jaar in het noordelijk halfrond.

Problemen voor trekvogels

Voor trekvogels kan de opschuivende lente problemen geven.

‘Op welke aanwijzingen ze ook afgaan om in de lente naar het noorden te trekken, als het begin van de lente op deze hogere breedtegraden wordt versterkt door toekomstige opwarming, zijn dat misschien geen betrouwbare voorspellers van de beschikbaarheid van voedsel wanneer ze eenmaal daar zijn’, zegt Post. ‘De planten en insecten die ze zullen eten wanneer ze aankomen, komen sneller tevoorschijn dan op de lagere breedtegraden waar ze vertrekken.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.