Libanese Rode Kruis herhaaldelijk onder vuur genomen

Nieuws

Libanese Rode Kruis herhaaldelijk onder vuur genomen

Dahr Jamail

01 augustus 2006

Medewerkers van het Libanese Rode Kruis getuigen dat Israël hun ambulances al verschillende keren onder vuur heeft genomen. Na de aanval op Kana moesten ze daardoor twee keer terugkeren. Het hoofdkwartier in Tyrus kreeg om 5 uur 's ochtends een hulpvraag uit Kana, maar bereikte het dorp pas net voor 9.

“De Israëli’s vallen burgers en het Rode Kruis aan”, zegt Kassem Shaulan, een 28-jarige arts van het Libanese Rode Kruis in de Libanese kuststad Tyrus. Zijn 32-jarige collega Mohammed Zatar, die al sinds 1993 als vrijwilliger voor het Libanese Rode Kruis in Tyrus werkt, zegt dat hij nog nooit eerder aanvallen op reddingswerkers heeft gezien. “Het Rode Kruis is apolitiek - wij helpen iedereen die ons nodig heeft. Maar nu lijkt het erop dat de Israëli’s ons aanvallen”, zegt Zatar.

Gat in kruis

Shaulan raakte zelf gewond toen zijn ambulance werd geraakt door een raket. “De nacht van 23 juli werden we opgeroepen om hulp te bieden aan een familie in een gebombardeerd huis”, getuigt hij. “Net toen ik klaar was de drie gewonden in mijn ambulance te laden, werd die getroffen door een raket. We raakten allemaal gewond. Een oude man die op een stretcher in de ambulance lag, verloor zijn been. Een kind ligt nu in coma. De derde persoon is levensgevaarlijk gewond.”

De ambulance vertoonde een gat middenin het rode kruis dat op het dak geschilderd was. Vanbinnen was het voertuig sterk beschadigd. Stukken metaal hingen los en de carrosserie was bezaaid met inslagen van granaatscherven. Shaulan liep verscheidene wonden op en moest aan kin en been genaaid worden. Hij hoorde ook niet zo goed meer.

Minuten nadat de eerste ambulance geraakt werd, werd ook een andere vlak in de buurt getroffen. Ook die was gewonden aan het ophalen.

Shaulan helpt al van zijn 15 jaar bij het Rode Kruis en is intussen opleidingshoofd van het hoofdkwartier.

“Vlak na de oproepen uit Kana zondagochtend trokken we er met drie ambulances naartoe”, zegt hij. “Maar drie bommen raakten de eerste ziekenwagen op een haar na, dus keerden we om.” Ze probeerden een tweede keer te vertrekken, maar opnieuw werden de wagens aangevallen en keerden ze terug naar het hoofdkwartier. “Ze hielden ons weg”, zegt Shaulan. Uiteindelijk slaagden het Rode Kruis er bij de derde poging in Kana te bereiken.

“Nu hebben we moeilijkheden om de dorpen te bereiken om lijken op te halen omdat ze de meeste wegen en bruggen gebombardeerd hebben voor ze de mensen zeiden weg te gaan uit hun huizen”, zegt Shaulan.

Leden van het Rode Kruis in Tyrus hebben al meer dan 30 lichamen geborgen uit vernielde huizen, straten, auto’s, tuinen en grachten. Ze krijgen nog voortdurend oproepen over doden en gewonden in dorpen in het zuiden.

De meeste lijken zijn van vrouwen en kinderen, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Zater. “Soms jongere mannen of mannen van middelbare leeftijd, maar dat is ongewoon.

Het Israëlische kabinet heeft maandagnacht groen licht gegeven voor een uitbreiding van het grondoffensief in Libanon. (ADR/PD)