Libanon in de greep van cholera-uitbraak: ‘Dit is een race tegen de klok’

Nieuws

Een opeenstapeling van crises maakte een puinhoop van de medische en waterinfrastructuur

Libanon in de greep van cholera-uitbraak: ‘Dit is een race tegen de klok’

Libanon in de greep van cholera-uitbraak: ‘Dit is een race tegen de klok’
Libanon in de greep van cholera-uitbraak: ‘Dit is een race tegen de klok’

IPS

01 november 2022

Cholera verspreidt zich snel in Libanon. Het is de eerste uitbraak sinds 1993, toen de dodelijke ziekte voor het eerst in het land opdook. Door een opeenstapeling van crises beschikt Libanon niet over de middelen om het virus in toom te houden.

Ghassan Tabet (CC BY-NC 2.0)

Een sloppenwijk in Beiroet. Meer dan de helft van de bevolking leeft vandaag onder de armoedegrens.

Ghassan Tabet (CC BY-NC 2.0)

Libanon is al weken in de greep van de eerste cholera-uitbraak sinds 1993. Door een opeenstapeling van crises beschikt het land niet over de middelen om het virus in toom te houden.

‘Het is een race tegen de klok. Het is nu enorm belangrijk dat de mensen in de getroffen gebieden voldoende informatie krijgen over hoe ze zichzelf kunnen beschermen’, zegt Oxfamdirecteur voor Libanon Bojan Kolundzija.

Sinds het eerste geval werd vastgesteld op 5 oktober heeft het virus zich volgens hulpverleners in een alarmerend tempo verspreid. Op dinsdag waren er al 287 gevallen gerapporteerd, het ministerie van Volksgezondheid meldde ook al 11 sterfgevallen.

Proper water

Cholera is te voorkomen en te behandelen. Maar een gebrekkige toegang tot stromend water kan de verspreiding van de uiterst besmettelijke ziekte in de hand werken. Het kan ook dodelijk zijn wanneer geïnfecteerde mensen niet onmiddellijk toegang krijgen tot de nodige zorg.

Door een opeenstapeling van crises is zowel de medische als de waterinfrastructuur van Libanon in sommige gebieden een puinhoop.

Door een opeenstapeling van crises is zowel de medische als de waterinfrastructuur van Libanon in sommige gebieden een puinhoop. ‘We mogen onze ogen niet sluiten voor de chronische omstandigheden die geleid hebben tot dit probleem’, zei de Libanese minister van Volksgezondheid Firas al-Biad vrijdag tijdens een terreinbezoek, verwijzend naar de slechte sanitaire voorzieningen. Hij riep zijn regering op om betrouwbare watervoorzieningen te garanderen voor de hele bevolking, ‘zodat het probleem niet terugkeert’.

Epidemie in crisistijden

Volgens Kolundzija komt ook de openbare gezondheidszorg, waaronder de ziekenhuizen, in de al overvolle wijken van de getroffen steden zwaar onder druk te staan.

Libanon bevindt zich nog steeds in een ongekende financiële crisis. De levensduurte swingt de pan uit in een land waar meer dan de helft van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Tegelijk is het vertrouwen van de bevolking in de politiek compleet zoek en is hoofdstad Beiroet nog onvoldoende hersteld van een zware explosie die de helft van de stad verwoestte in augustus 2020.